Un dels millors oftalmòlegs a nivell mundial, el doctor Joaquim Barraquer, ha mort aquesta matinada a l'edat dels 89 anys. Barraquer havia estat director de la clínica que havia fundat el seu pare, el professor Ignasi Barraquer. 

Nascut a Barcelona el 26 de gener de 1927, Barraquer va estudiar la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona (1945-1951) i es va doctorar a Madrid l'any 1955. Barraquer també era catedràtic en Cirurgia Ocular de la Universitat Autònoma de Barcelona i al llarg de la seva vida ha rebut nombroses distincions internacionals pel seu camp de l'oftalmologia. 

El prestigiós oftalmòleg ha contribuït al progrés de la ciència ocular amb avenços importants en les cirurgies de les cataractes, el tractament del glaucoma o els trasplantaments de còrnia. L'any 1957 va descobrir l'acció de l'alfaquimiotripsina sobre la zònula humana, fet que va donar lloc a la tècnica de la zonulolisi enzimàtica. Aquest procediment quirúrgic va facilitar l'extracció intracapsular o total de la cataracta.