Aquest diumenge, 11 de febrer de 2024, ha mort el fundador i primer rector de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Gabriel Ferraté, als 91 anys. Gabriel Ferraté i Pascual (Reus, Baix Camp, 1932) va ser enginyer industrial i perit agrícola. La seva activitat professional, científica i investigadora es va centrar en els camps de la informàtica, l'automàtica i la robòtica. Des del 1968 va ser catedràtic d'Automàtica de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials de Barcelona, centre universitari que va dirigir del 1969 al 1972. Del 1972 al 1994 va ser rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, amb un parèntesi del 1976 al 1978, quan va ser nomenat director general d'Universitats i Investigació, i més tard director general de Política Científica del Ministeri d'Educació. El 1995 va fundar la Universitat Oberta de Catalunya i en va ser escollit rector, càrrec que va ocupar fins al 2005. El campus de la UOC al Poblenou de Barcelona guardarà un minut de silenci aquest dilluns a les 12 en memòria de Ferraté, han informat a Europa Press fonts d'aquesta universitat.

Va ser membre del Comitè Executiu de la International Federation of Automatic Control (IFAC), director de l'Institut de Cibernètica i vicepresident del Consell Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica (CIRIT). També va ser president de l'Institut Cerdà i membre de l'Institut d'Estudis Catalans, de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i del Centre de Lectura de Reus. Va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Politècnica de Madrid i per la Universitat de Lleida. El 1996 va rebre la Creu de Sant Jordi, i el 2017 la UOC li va lliurar la Medalla d'Honor, la més alta distinció de la Universitat.

Després de l'anunci de la mort de Ferraté, moltes personalitats polítiques i socials de Catalunya han volgut acomiadar al fundador de la UOC. Entre ells, el president a l'exili i eurodiputat de Junts Carles Puigdemont. "Ens ha deixat un savi, un visionari, un emprenedor. Un home brillant que, en conèixer-lo, impressionava per la frescor i llibertat del seu pensament. El meu condol a la seva família i als amics, i el meu profund agraïment pel mestratge i servei a Catalunya", ha escrit Puigdemont a X. També s'han sumat a les mostres de condol polítiques com Laura Borràs o Gemma Geis. El conseller de Recerca i Universitats, Quim Nadal, també ha destacat el paper de Ferraté. "La seva trajectòria docent i investigadora, les responsabilitats públiques que va assumir, la seva visió dels reptes del futur, han estat reconegudes arreu i ara en fem memòria per deixar-ne constància i nuar el fil de la història", ha publicat a X.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!