L'Escolania de Montserrat crearà un nou cor mixt, compost per noies i nois d'entre 17 a 24 anys. D'aquesta manera, comença un canvi en una tradició de gairebé de mil anys al monestir benedictí: incloure les dones al cor. S'anomenarà Cor de cambra de l'Escolania i els seus integrants podran ser considerats igualment "escolans" i "escolanes", tot i que seran joves més grans. Es tractarà d'un cor no-professional, és a dir, els seus membres estaran en etapa de formació. 

El nou Cor de Cambra actuarà un cap de setmana al mes en paral·lel de l'actual. És a dir, sempre que el nou cor mixt canti, l'altre descansarà. El nou cor mixt participarà en actes litúrgics del monestir. Des del monestir es preveu que aquest nou grup comenci a actuar el curs vinent, 2023-2024. Per tal d'escollir els integrants del cor es faran audicions que començarà en poc, el 27 de maig. El procés s'allargarà fins al 2 de juny d'aquest 2023. El perfil del membre d'aquest cor són joves estudiants de música, de cant, de direcció, de disciplines relacionades i sensibilitat amb el cristianisme.

A més, participar en el cor permetrà la formació en aspectes com la tècnica vocal, la vivència espiritual, l’entorn natural o la cultura. Tot plegat, a través de les activitats organitzades per la comunitat benedictina i l'entorn de l'Escolania. 

Dones al cor

La incorporació de dones en aquest cor suposa un profund canvi en la tradició del monestir benedictí. Feia anys que aquest reclam arribava a la comunitat religiosa, que fins ara no ha fet el pas. D'aquesta manera, el monestir fa un gran canvi a les portes del seu mil·lenari. "Ens fa il·lusió i ara queda veure si tenim candidats i candidates", ha exposat a Catalunya Ràdio el prefecte de l’Escolania de Montserrat, Efrem de Montellà.

La commemoració del mil·lenari: 2024

L'abat de Montserrat, Manel Gasch, ha avançat que un dels objectius de la commemoració del mil·lenari del monestir és postular-lo com a "lloc de diàleg", en una celebració que s'iniciarà el setembre del 2024. L'abat ha remarcat que un altre objectiu del mil·lenari és donar a conèixer la vida monàstica que de vegades queda menys visible, donar a conèixer la fe i la vida cristiana "oberts a l'ecumenisme i el diàleg interreligiós", i transmetre esperança al món.

Per ell, la cultura és un "pilar bàsic" de Montserrat, ho serà també durant el Mil·lenari i també és una eina de diàleg, i ha remarcat que el seu museu, la seva biblioteca i la seva Escolania permeten entrar en diàleg amb tothom. A més, pretén que el mil·lenari sigui un "nou punt de partida: Montserrat no s'acaba el 2025", i el monestir té la ment posada en la digitalització, la sostenibilitat i la solidaritat amb els més desafavorits.