La monja Teresa Forcades va provocar fa uns anys un gran rebombori per la seva reiterada presència als mitjans espanyols on defensava idees com que la vacunació podria suposar un perill per la societat. Ara, ha fet un salt al panorama internacional i ha aparegut al reconegut diari nord-americà The New York Times. 

En un reportatge, el periodista Nicholas Casey presenta Forcades com una dona "especialment atractiva per als teòrics de la conspiració i els grups d'extrema dreta que busquen minar la confiança del públic en les vacunes en propagar mitges veritats". Què la fa especial? Una credibilitat que prové de l'hàbit de monja i la seva formació mèdica als EUA.  

Fragmento noticia the new york times 1

Fragment de l'article de Nicholas Casey / The New York Times

"Atractiva per l'extrema dreta"

El titular resumeix aquesta idea: És monja, metgessa i inspira als teòrics de la conspiració. 

I és que Forcades, després de més d'un any en què el món ha patit els devastadors efectes de la pandèmia de la Covid, ha  advertit contra l'ús de les vacunes, unes polèmiques i perilloses declaracions en un moment el qual "els científics i líders polítics tenen por que el sentiment antivacunes posi en risc la recuperació europea".

"La monja més provocadora d'Espanya"

L'article se centra a denunciar l'escepticisme de la monja i contrastar els seus arguments amb dades i al·legacions de la comunitat científica.​ Es parla d'ella com "la monja catòlica més provocadora d'Espanya", que "s'oposa als governs, els experts mèdics i, fins i tot, el Papa Francesc, que afirmen que les campanyes de vacunació són la millor via d'escapament d'una pandèmia que ha matat més de tres milions de persones i devastat les economies mundials".

Casey defensa l'efectivitat dels fàrmacs, i destaca el baix nombre d'efectes secundaris greus. En tractar la qüestió dels trombes poc freqüents, narra com alguns governs d'Europa han suspès o limitat les injeccions: "A la capital espanyola, Madrid, en els dies posteriors al fet que el govern elevés el llindar d'edat per a la injecció d'AstraZeneca, només un terç de les persones es van presentar a les seves cites per a la vacuna, segons les autoritats. El país es troba en l'inici del que sembla ser una quarta onada d'infeccions", alerta el periodista.

En aquest sentit, assegura que "el missatge de sor Teresa arriba cada vegada a més gent a tot Espanya". "Un grup de 120.000 membres coneguts per les seves conspiracions d'extrema dreta difon sovint els polèmics consells sobre els tractaments contra el coronavirus en l'aplicació de missatgeria Telegram. Un altre popular grup de negacionistes de la pandèmia va elogiar recentment un vídeo de Facebook en el qual ella qüestionava la seguretat de les vacunes contra la Covid-19", escriu.

Desconfia d'uns assajos precipitats

Les seves teories, defensa l'autor, “es deriven, en gran manera de la seva opinió que no s'ha de confiar en les empreses farmacèutiques i que els assajos clínics es van afanyar”.

L'article també recull dades bibliogràfiques de la monja, que va néixer l'any 1966, filla d'una infermera i un agent comercial. Tot i que reconeix que algunes vacunes són beneficioses, s'oposa que siguin obligatòries.

 

Imatge principal, Teresa Forcades / Horrapics Flickr