Molts interrogants. La Universitat de Cambridge ha viscut la misteriosa aparició de dos manuscrits de Charles Darwin (1809-1882) desapareguts fa més de vint anys. La biblioteca de la institució va rebre el passat 9 de març un sobre marró amb el missatge "Bibliotecària, bones festes X" i els dos quaderns del naturalista britànic, dipositats per una mà anònima. La mateixa bibliotecària, Jessica Gardner, va sentir "una profunda sensació d'alleujament" i una "gran emoció" quan va descobrir en bon estat aquestes joies de la història de la ciència, just quinze mesos després d'haver fet una crida mundial per recuperar-les després d'haver-les perdut de vista l'any 2001. La policia investiga qui pot estar al darrere tant del presumpte robatori com de la devolució de les petites llibretes, que van ser deixades en una bossa de color rosa cridaner en una sala sense càmeres de seguretat. Una de les dues llibretes conté un esbós del famós arbre de la vida darwinià del 1837.

Ambdós quaderns es van retirar inicialment de la seva ubicació habitual en les instal·lacions blindades que contenen les col·leccions especials el setembre del 2000 per ser fotografiats, segons ha explicat la universitat en un comunicat. La sessió fotogràfica es va completar el novembre d'aquell any, de manera que les llibretes haurien d'haver tornat al seu lloc. Però una revisió rutinària el gener del 2001 va detectar que els manuscrits ja no eren allà. Els responsables van assumir que s'havien guardat en una altra banda, tot i que nombroses cerques en anys posteriors no van aconseguir trobar-les.

Un final feliç

La mateixa Gardner va organitzar a principis del 2020 la investigació més important de la història de la biblioteca, amb personal especialitzat assignat per registrar zones específiques dels arxius. Els experts van prendre empremtes dactilars i van examinar tot l'Arxiu Darwin, amb 189 caixes d'objectes i documents. Com que no van obtenir els quaderns, van concloure que probablement havien estat robats. La bibliotecària va denunciar el robatori a la policia del comtat l'octubre del 2020. En coordinació amb aquest cos i amb la Interpol, Gardner va llançar una crida internacional perquè si algú tenia informació la compartís. Així doncs, creu que aquesta petició pública ha estat clau perquè la mà anònima retornés els quaderns. Uns quaderns que tenen la mida d'un llibre de butxaca i on Darwin esbossa la seva teoria de l'evolució.

Embolicades en film transparent i en la seva capsa d'emmagatzematge, les llibretes estaven dins del sobre marró a la bossa rosa. La universitat assegura que no presenten "senyals evidents d'una manipulació significativa o de danys patits" en aquests més de vint anys des de la seva desaparició. La policia de Cambridge ha mostrat la seva satisfacció "pel fet que aquests quaderns de valor incalculable estiguin on pertanyen" i assenyala que manté oberta la seva investigació. Per la seva banda, Gardner s'ha mostrat tant contenta com alleujada i ha dit que "l'únic objectiu" de la seva crida pública era que "els manuscrits tornessin de manera segura" a la seva custòdia. Una cosa que finalment s'ha aconseguit. El vicecanceller de la universitat, Stephen Toope, ha expressat també la seva alegria per l'inesperat regal de Pasqua i ha recordat que "objectes com aquests són crucials per a la comprensió no només de la història de la ciència, sinó també de la història de la humanitat". Per celebrar aquest final feliç, la biblioteca de la Universitat de Cambridge exhibirà les llibretes a partir del 9 de juliol com a part de l'exposició gratuïta "En conversa amb Darwin". "Poden ser petits, de la mida de targetes postals, però l'impacte d'aquests quaderns en la història de la ciència i la seva importància per a les nostres col·leccions no es pot subestimar", ha conclòs Gardner.