Milers de ciclistes d’arreu del país s’han congregat aquest dissabte la ciutat de Rubí en una marxa reivindicativa per reclamar més seguretat a les carreteres i, al mateix temps, homenatjar els ciclistes del Club Ciclista Rubí morts en l’atropellament múltiple del 21 d’agost a Castellbisbal.

El passat 21 d’agost, un conductor amb el permís de conduir retirat va atropellar un grup de ciclistes que circulava per la C-243 a l’altura de Castellbisbal. Concretament, en l'envestida van morir dos dels ciclistes, Miguel Moya i José Maria de la Torre, i tres més van resultar ferits. 

Doncs bé, segons l’organització, almenys 4.000 ciclistes han circulat per Rubí a pas lent per recordar Miguel Moya i Jaime de la Torre. Qui els recorda bé és Raimon Salvat, un dels companys de les víctimes. Ell creu que, malgrat que la convivència a la carretera ha de ser “possible”, la societat ha fet tard en el camí de l’educació en valors cívics i convivència. “Només queda el camí punitiu”, comenta. En aquesta línia, Salvat exigeix un enduriment de penes contra els conductors homicides que “menyspreen la vida”.

D'altra banda, el president de la Federació de Ciclisme de Catalunya, Joaquim Vilaplana, exigeix canvis legislatius “contundents” per salvaguardar la vida dels ciclistes. “Quantes morts més fan falta perquè hi hagi una reacció?”, es pregunta. També assegura que calen canvis en l'àmbit legislatiu per tal que els ciclistes puguin continuar sortint a la carretera a gaudir de la bicicleta.

Així doncs, des de la Federació de Ciclisme de Catalunya demanen l’aplicació de “criteris ciclistes” per circular amb seguretat per vies i espais públics, reforçar l’educació viària, més controls perquè els “conductors homicides” no puguin seguir circulant, lleis més justes i proporcionals i el suport de jutges i fiscals per actuar amb contundència davant casos com el de Castellbisbal.

Al seu torn, l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, assegura “cal endurir les penes perquè hi hagi un efecte dissuasiu”. I desitja que el col·lectiu ciclista no s’hagi de tornar a trobar al voltant d’una desgràcia. I ho ha reblat, tot demanant més “humanitat i sentit comú” perquè ningú posi en risc la vida dels altres.

El Club Ciclista Rubí també ha defensat la bicicleta com a quelcom més que un esport i en reivindica el seu ús com a mitjà de transport sostenible i respectuós amb el medi ambient. “Potenciar el seu ús és un repte per a la societat”, assegura el membre del club Raimon Salvat.

Dues setmanes després de la tragèdia, el col·lectiu de ciclistes de Catalunya s’ha bolcat en l’homenatge que els ha dedicat la ciutat de Rubí. Més de 4.000 bicicletes han rodat per Rubí en una marxa lenta pel centre de la ciutat per expressar el seu suport “unànime” a les famílies de les víctimes i demanar més drets pels ciclistes.