ElNacional.cat presenta aquest 2 d’octubre El Temps del Xavi Freixes, el nou espai d’informació meteorològica, des del flamant i espectacular plató del diari, amb uns recursos gràfics d’última generació: imatges d’impacte, mapes sobre dades del Meteosat, radar del temps, mapes isobàrics, models de previsió de temperatures i pluges… “Volem oferir els millors pronòstics a curt, mitjà i llarg termini. Volem parlar més del temps que farà que del que ha fet”, diu Xavi Freixes, que dirigeix i presenta el programa cada dia a les 20 hores. Els caps de setmana se n’encarregaran Marc Silvestre i Jordi Vallbona, dos noms ja coneguts per l’audiència d’ElNacional.cat. Els dijous, dia del pronòstic del cap de setmana, un meteoròleg ben conegut de tothom acompanyarà en Xavi Freixes. Ho sabrem el mateix dia 5 d’octubre.

 

El programa vol explicar el temps “amb molt de detall i de manera molt animada, amb moltes imatges, parant atenció a tots els fenòmens, del més gran al més petit, del més ordinari al de més impacte”, explica Freixes. “Disposem dels millors models meteorològics i farem la previsió fins a dotze dies i també previsions estacionals per a atendre els interessos de tota mena de persones, des dels pagesos —especialment els pagesos: collites, planters…— als boletaires, des de les mestresses de casa als excursionistes. Tot allò que es relaciona amb el temps”, afegeix. 

“S'ha tractat de desvalorar el clima en tant que factor principalíssim de la vida humana. Personalment crec el contrari”, diu Josep Pla. El Temps del Xavi Freixes es mantindrà en aquesta tradició

“S'ha tractat de desvalorar el clima en tant que factor principalíssim de la vida humana. Personalment, crec el contrari”, diu Josep Pla. El Temps d’ElNacional.cat es mantindrà en aquesta tradició. Lluny d’informar-ne de manera burocràtica i administrativa, serà un espai de meteorologia popular i donarà veu a la gent: línies obertes per a tothom d’arreu del país que hi vulgui dir la seva, enviar imatges i vídeos del temps al seu barri o al seu poble, àudios… “Parlarem del temps com en parla la gent i obrirem espai als refranys, a la influència del temps en plantes i animals i als missatges que ens envien sobre el temps que ve”, diu Freixes.

“El temps és la monotonia de la varietat”, per seguir amb Pla, i a Catalunya, a qualsevol país mediterrani, saber quin temps fa, quin temps farà, és mal de vida. Una fretura que enquadra un ventall d’actituds que van de la necessitat a la dèria. El temps no es consulta en secret. Mai fa de mal preguntar. En llevar-se o abans de sortir de casa ningú no s’avergonyeix d’obrir un xic la cortina, d’aixecar una mica la persiana, d’obrir un moment la finestra. Potser és la relíquia dels ritus d’endevinació i profecia de temps pagans: llegir fulles seques, desxifrar el vol dels ocells, consultar la cendra del foc a terra. Un culte menor a una entitat desconeguda i cruel de la qual en depèn l’averany del dia. 

La ciència del temps és també l’art de la vida i s’ha fet paraula en milers de dites i refranys. Milers, literalment. Al febrer, un dia dolent i els altres també. Pel maig, cada dia un raig. Juliol, ni dona ni cargol. De l'aigua d'octubre i del sol de maig, neix el blat. De ponent, ni vent, ni gent, ni casament. Hivern de gelades, molt gra i poca palla. Lluna blanca, cobrellit i manta. Orenetes tardanes, hi ha hivern per setmanes. ElNacional.cat vol oferir la millor informació meteorològica i ho farà tenint en compte tots els vessants en què el clima afecta les nostres vides. El temps no són només els fenòmens meteorològics de cada dia i la previsió per a l’endemà o la setmana que ve. També és la societat i la cultura, l’economia i la mateixa vida.