L'Audiència de Barcelona ha condemnat el futbolista Leo Messi i el seu pare, Jorge Horacio Messi, a 21 mesos de presó per frau fiscal i a una multa de 2.093.001,55 euros per tres delictes de frau fiscal. Tot i la condemna, no hauran d'anar a la presó perquè la pena és menor a dos anys i cap dels dos té antecedents. El que sí que tindrà Messi a partir d'ara són antecedents i en qualsevol altra possible judici i condemna, sí que es trobaria en una situació compromesa i a les portes de la presó.

El jugador, un dels principals contribuents a Espanya, que va tornar la quantitat defraudada abans del judici i va pagar una multa, va declarar que era el seu pare qui s'encarregava de la gestió econòmica. Messi i el seu pare estaven acusats de tres delictes contra Hisenda per haver defraudat a les declaracions de l'IRPF del 2007 al 2008 la gestió dels drets d'imatge del futbolista.

El jutge veu provat que Messi va ometre declarar a Hisenda, en les declaracions del 2007, 2008 i 2009, els ingressos pels seus drets d'imatge. Tot i que el davanter del Barça va argumentar en el judici que ell no en sabia res i que feia tot el que li deia el seu pare, el jutge finalment ha acabat condemnant també el crack blaugrana. 

La sentència és clara i diu que tant Messi com el seu pare van teixir "una complexa maniobra negocial que no tenia cap més finalitat que la d'ocultar a Hisenda els ingressos per la maniobra d'explotació i qui era el veritable perceptor dels mateixos". Afegeix que "es van simular una sèrie d'operacions que se succeeixen en el temps i que tenien com a element característic un engany a Hisenda materialitzat en una ocultació maliciosa de dades fiscalment rellevants".

Al Tribunal no li quadren les operacions i els contractes firmats i posa en qüestió que no hi hagués voluntat d'estafar Hisenda. La sentència aboca un seguit de dubtes: "En la cessió dels drets del jugador s'aprecia una aparença contractual que no sembla que tingui estreta i congruent relació amb l'autèntica voluntat dels qui intervenen". Desconfia dels "preus per la cessió de drets d'imatge d'un jugador com Lionel Messi, que eren o bé ridículs o bé inexistents". I afegeix que "algunes de les dates dels contractes contradiuen els d'uns altres o fan impossible la seva eficàcia".

Ignorància deliberada

Sabia Messi el que passava? L'estratègia de la defensa sempre ha estat la mateixa. Tant durant la instrucció com en el judici, Lionel Messi sempre ha declarat que no en sabia res i que havia delegat en el seu pare totes les responsabilitats sobre la gestió dels ingressos, i que desconeixia com s'ho feia el seu pare i els seus assessors per tenir tota la comptabilitat al dia i el pagament dels impostos. 

Però el tribunal no se l'ha cregut. És més, ha buscat la jurisprudència en sentències anteriors per demostrar que "existeix un deure de conèixer, que impedeix tancar els ulls davant circumstàncies sospitoses, i que el dol està en el fet, quan la lògica, la ciència i l'experiència comuna indiquen que ningú es presta a determinats negocis sense percebre una contraprestació, tot assenyalant que en els delictes previstos, en el nostre codi, incorre en irresponsabilitat també qui actua amb ignorància deliberada". 

La sentència insisteix que Lionel Messi havia de tenir la sospita que els ingressos derivats dels seus drets d'imatges no tenien un origen clar i nítid "des del moment que es cobraven d'altres societats i el jugador n'era el perceptor". El tribunal és dur amb Messi i conclou que "la informació que l'acusat va evitar tenir, estava en realitat al seu abast" i que des del 2005 va "decidir seguir en la ignorància al llarg del temps".

La condemna

Aquestes són les multes que haurà de pagar cadascun:

Pena imposada per a Lionel Andrés Messi:

  • Pel delicte de defraudació en relació a l’IRPF de l’exercici de 2007: pena de 7 mesos de presó i multa de 532.313,31€
  • Pel delicte de defraudació en relació a l’IRPF de l’exercici de 2008: pena de 7 mesos de presó i multa de 792.300,54€
  • Pel delicte de defraudació en relació a l’IRPF de l’exercici de 2009: pena de 7 mesos de presó i multa de 768.387,70€

Pena imposada per a Jorge Messi:

  • Pel delicte de defraudació en relació a l’IRPF de l’exercici de 2007: pena de 7 mesos de presó i multa de 532.313,31€
  • Pel delicte de defraudació en relació a l’IRPF de l’exercici de 2008: pena de 7 mesos de presó i multa de 532.313,31€
  • Pel delicte de defraudació en relació a l’IRPF de l’exercici de 2009: pena de 7 mesos de presó i multa de 532.313,31€