El jutge que investiga una part del cas dels Maristes ha rebut avui 5 denuncies més contra l'exprofessor de gimnàstica. Ara mateix hi ha 10 denúncies d'exalumnes per suposats abusos sexuals de Joaquín Benítez. És el presumpte pederasta que ha confessat els fets públicament i al jutge. L'instructor de la causa ha demanat a la Fundació els Maristes que aclareixin en qualitat de què es volen personar a la causa, ja que ho han demanat però no ha han concretat. També els ha demanat els documents que acrediten que són els titulars del centre educatiu on hi hagut els presumptes maltractaments, l'escola de Sants-Les Corts.

La investigació se segueix en paral·lel als jutjats i a la policia, on arriben les denuncies de les víctimes. Per cada presumpte agressor s'obre una carpeta i es contrasten les dades abans de portar el cas als tribunals. A més cada dia arriben surten nous testimonis i possibles víctimes. Per això la dada es va movent en funció del dia i l'investigador.

A banda de les 10 denúncies contra Benítez, als jutjats n'hi ha una més contra un exmonitor. A més, la policia investiga una vintena de casos més que afectarien 5 mestres. Entre ells, el subdirector del centre Sants-Les Corts, que van apartar la setmana passada quan es va conèixer la seva presumpta implicació. Un dels denunciats és un mestre que va morir.

El jutge encara no ha resolt si admet a tràmit el recurs que va presentar la família que va fer públic el cas Maristes perquè l'agressor confés del seu fill entri a la presó mentre no es fa el judici. Mantenen que hi ha risc que desaparegui i que destrueixi proves.

El pare que va treure el cas a la llum, Manuel, ha assegurat a El Nacional que té més casos localitzats i que en total podrien afectar una desena de mestres. Encara no s’han presentat les denúncies contra aquests nous presumptes implicats, però parla de casos greus, no prescrits i que posarien en el focus de la investigació altres centres dels Maristes, com el que hi ha al passeig de Sant Joan de Barcelona.

Autocrítica per encàrrec

Mentrestant tots els departaments implicats en la detecció d'aquests casos estan fent un informe que han de presentar al Síndic de Greuges el proper 17 de març. Rafael Ribó els va emplaçar a una nova reunió, després que ahir va criticar durament que el protocol per detectar i evitar aquesta mena de casos ni tan sols es va aplicar. El síndic no entén com cap de les parts que es van assabentar dels fets no ho va comunicar a la resta de departaments implicats al veure que judicialment no es podia fer res, perquè els pares de menor del qual haurien abusat van estimar-se més no presentar la denúncia.