Són les onze del matí i és impossible caminar pels passadissos del mercat de Sant Antoni. Avui ha obert portes després de gairebé nou anys d’obres, nou anys de patiment per al barri i per als paradistes. “Que xulo”, “Ooooh, que bonic!”, “Després de 12 anys d’obres no m’estranya que hagi quedat tan bé...12? o 14? No sé, molts”, “Sí, sí, però quan s’ha de venir és d’aquí a una setmana, a veure si hi ha tanta gent”, són alguns dels comentaris que se sentien aquest matí.

La parada de la línia 2 del metro és un niu de gent vinguda d’arreu de Barcelona però també de les poblacions del voltant. És el cas de la Piedad, l’Ángeles i l’Anita, que venen de Badalona i Santa Coloma de Gramenet. No han estat mai usuàries del mercat però han vingut a “tafanejar”. “Avui no es podia comprar res, massa gent!”, diu la Piedad que després de descobrir que la línia lila “et deixa al davant” no descarta venir-hi sovint.

“Tinc 90 anys i em pensava que no veuria el mercat acabat”

I entre els curiosos, hi ha la gent de tota la vida, com l’Àngela Montori que té 90 anys i va néixer a Sant Antoni. “Em pensava que no el veuria acabat”, diu. Recorda que la seva mare, que vivia “just al costat”, la portava a comprar i que quan el van tancar es va fer "un tip de plorar". "Ara ja em puc morir", manifesta. 

La Dolors i en Josep són mare i fill, ella ronda els vuitanta i ell els cinquanta llargs. Han vingut a situar-se, el fill reconeix que amb el canvi, la mare “està desorientada” i ha decidit fer-li una ruta amb les parades de sempre perquè “així divendres podrà venir-hi sola, sense embolicar-se”.

I enmig d’aquest batibull de gent, una parella dels Mossos d’Esquadra que avui fa de punt d’informació. Tothom se’ls apropa: “On són les carnisseries? Com s’arriba a baix? El peix on em queda?”.

mercat sant antoni parada interior Gisela Rodríguez

Llàgrimes als ulls entre els paradistes

La Maria Carmen Àvila, que regenta una carnisseria, assegura que hi ha “molts nervis”. “Semblem de parvulari, no donem peu en bola. Ens demanen coses, diem que no en tenim i en realitat és que no sabem on ho tenim”. Diu que dels nervis s’està quedant “sense veu” i no pot acabar de parlar perquè les llàgrimes li neguen els ulls i li trenquen la veu.

Benvinguts siguin els turistes

Una de les pors que plana sobre el nou mercat de Sant Antoni és que s'acabi convertint en un pol d'atracció per als turistes, en una nova Boqueria. Però no tothom ho veu així, és el cas de la Neus García, d"Infantil Neus" que es pregunta: "Quin problema hi ha que vinguin els turistes? El meu públic comprarà un vestidet per al net o la neta i a mi m'és igual que sigui rus, xinès o alemany", assegura. "Nosaltres el calaix encara l'hem de fer", diu mentre exclama: "Benvinguts siguin els turistes!".