Un menor mort i 30 desapareguts en un naufragi a Canàries després d'haver demanat ajuda a Espanya, quan fa una setmana de la tragèdia a Grècia —que en el moment va deixar 79 morts i més de 200 persones desaparegudes. L'embarcació naufragada era una zòdiac que havia salpat del Cap Bojador (Sàhara) amb 60 persones a bord i que va ser localitzada aquest dimarts a la tarda a 150 kilòmetres de Gran Canària per un avió espanyol de Salvament Marítim, sota la coordinació del Marroc.

🟡 El mite d’Europa pels migrants irregulars: "Si haguessin sabut el que els esperava, no ho haurien fet"

El centre de coordinació de salvament de Rabat ha comunicat al Salvament Marítim espanyol que la patrullera Al-Mansur ha rescatat amb vida 24 dels ocupants de la zòdiac, segons ha informat a Efe un portaveu de la societat estatal espanyola aquest dimecres. Enviat des de les Canàries, un helicòpter espanyol Helimer 201 ha recuperat de la zona del naufragi el cos sense vida d'un nen i l'ha traslladat a l'aeroport de Gran Canària. El col·lectiu Caminando Fronteras ha assegurat que la llanxa havia salpat amb 60 persones, entre elles sis dones i un menor. Així doncs, hi hauria una trentena de persones desaparegudes.

"Espanya ha fet un Grècia"

La zòdiac va ser localitzada per un avió de Salvament Marítim a les 19.53 hores de dimarts, després que una trucada telefònica de socors posés en marxa el dispositiu de cerca —que va incloure la petició d'ajuda a qualsevol vaixell mercant que navegués per la zona. És així com el Navíos Azure, un portacontenidors de les illes Marshall en ruta cap a Algesires (Cadis), es va apropar a la llanxa i va romandre al seu costat fins que es va produir el naufragi en circumstàncies encara desconegudes. El que se sap és que els fets han tingut lloc a uns 75 quilòmetres de la costa del Sàhara i a uns 150 quilòmetres de Gran Canària.

La portaveu de Caminando Fronteras, Helena Maleno, va alertar de la sortida de la zòdiac des de Cap Bojador i va donar la seva posició. Mitjançant Twitter, aquest matí havia demanat a les autoritats espanyoles que intervinguessin amb urgència perquè considerava una "tortura" tenir aquestes persones durant dotze hores "suplicant" per una ajuda que no acabava d'arribar. "Espanya ha fet un Grècia i així cada dia a les fronteres europees", ha escrit Maleno en un enfilall a la xarxa social —en referència a l'esmentada tragèdia en el mar Jònic de la setmana passada. Així mateix, ha assegurat que les persones mortes són 39 (entre elles, el menor i quatre dones).

En declaracions a Efe, Maleno ha denunciat que l'àrea marítima on s'ha produït la tragèdia forma part de la zona de cerca i rescat (SAR) sota responsabilitat espanyola —per més que el Marroc s'atribueixi la titularitat de les aigües del Sàhara Occidental. A judici de la portaveu de Caminando Fronteras, Espanya ha comès una "negligència" i una "omissió del deure de socors" perquè el rescat d'aquesta mena d'embarcacions "no es pot demorar, ja que en qualsevol moment se'n van cap avall, com ha ocorregut amb aquesta llanxa i no és la primera vegada que passa".

Mentre buscaven la zòdiac, l'avió espanyol va trobar una altra embarcació similar en una posició pròxima. Del seu rescat se'n va fer càrrec Salvament Marítim des de Gran Canària durant la nit de dimarts. El vaixell espanyol va tornar a Arguineguín amb els 63 ocupants de la llanxa, tot deixant en mans de les autoritats marroquines el rescat de l'altra zòdiac perquè ja hi havia un vaixell mercant al costat.

 

Imatge principal: Salvament Marítim rescata una altra zòdiac a les Canàries, aquest dimarts / Efe