Manuel Valls ha perdut els nervis quan el flamant guanyador del Premi Josep Pla, Marc Artigau, ha recordat durant el seu discurs d'agraïment als presos polítics i als exiliats catalans.

Un fet anava de boca en boca de periodistes i escriptors reunits al tradicional sopar del Premi Nadal, que enguany arribava a la 75a edició: El crit de Manuel Valls quan Marc Artigau, guanyador del premi Josep Pla per La vigília, ha afirmat que "la realitat no la podem reescriure i d'aquí molts anys ens farà vergonya tot plegat". Un "això ja ho veurem!" ha ressonat entre el silenci i la indiferència del saló on autoritats i d'altres personatges del món de la política, la cultura, la societat i els mitjans escoltant el discurs d'Artigau, pronunciat en una altra sala. Davant de la indiferència general, Valls s'ha reafirmat, també a crits, amb un "pesats!", impropi d'algú que aspira a l'alcaldia de Barcelona. 

La periodista i finalista del Premio Planeta Pilar Eyre seia a la mateixa taula que Valls i ha ofert el seu testimoni directe a Twitter, segons el qual, a més, Valls s'hauria intentat encarar a l'expresident de la Generalitat Artur Mas, que seia a la taula presidencial, juntament amb el també expresident José Montilla, la consellera Laura Borràs i l'alcaldessa de Barcelona, i hauria buscat la complicitat d'una sala que ha preferit ignorar-lo. 

Al final del sopar, visiblement molest, Valls s'hauria dirigit a la Delegada del govern espanyol Teresa Cunillera, una de les autoritats presents a l'acte, retraient-li com permetia allò, referint-se al discurs d'Artigau. La consellera de Cultura Laura Borràs, testimoni presencial, ha volgut replicar l'exprimer ministre francès assegurant que "continuarem essent tan pesats com calgui reivindicant la justícia i la llibertat. Som demòcrates!".