La primavera 2023 arribarà amb força i atacarà greument els al·lèrgics tant els que ja estan diagnòstics com els que no l'han patit mai, però a conseqüència de l'elevada concentració de pol·len en algunes zones de Catalunya també podria provocar que desenvolupessin al·lèrgies. La previsió dels nivells de pòl·lens al·lergògens per la primavera, estació en la qual entrarem el dilluns 20 de març a les 16:33, que ofereix la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) de l'ICTA-UAB i del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB (BABVE), indica que enguany la primavera pol·línica arribarà més tard, però amb més força. La novetat d'aquest any és que es posarà en marxa la primera fase d'un nou sistema basat en la intel·ligència artificial que ofereix lectures dels nivells de pol·len en temps real. Aquest projecte és gràcies a un conveni de col·laboració entre la XAC i Qualitas 4 Health i Swisens.

🌷 Quan comença la primavera 2023: data, hora i tot sobre l'equinocci

Elevades concentracions de pol·len

Les persones que són al·lèrgiques als pòl·lens d'hivern, principalment a arbres, com el xiprer, el freixe i avellaner, aquest any no han manifestat grans símptomes perquè les pol·linitzacions hivernals han estat molt curtes marcant mínims històrics des del 1994. El fred de les darreres setmanes ha provocat que les plantes encara no hagin començat a alliberar quantitats elevades de pol·len fins a principis de març. Aquest retard ha fet que els arbres, en concret, els xiprers, hagin acumulat grans quantitats de pol·len que podrien alliberar de manera sobtada amb pics de concentració molt elevada. Les dues últimes setmanes de març es començaran a alliberar en quantitats generoses. Així doncs, la pol·linització del xiprer s'estendrà fins ben entrat l'abril. 

Les pluges torrencials podrien fer variar aquestes prediccions. També podrien canviar les temperatures no són tan elevades com es preveu o si hi hagués episodis de vent molt fort. Els nivells dels principals pòl·lens i espores es poden consultar a la pàgina web de la XAC. En el portal cada setmana publiquen un butlleti amb les prediccions dels nivells de pòl·lens i espores al·lergògens que s'esperen per als pròxims dies, així com gràfiques que en mostren la dinàmica al llarg de l'any.

Canvi d'hora març 2023: quan es canvia a l'horari d'estiu?

Pòl·lens al·lergògens més abundants aquesta primavera

Segons les dades de la XAC, a l'atmosfera de Catalunya, els pòl·lens al·lergògens amb una concentració més alta aquesta primavera seran:

  • Cupressàcies (xiprer i tuia): amb un 20,5%
  • Plàtan d'ombra: un 9,7%
  • Oleàcies (olivera, freixa i troana): amb un 8,6%. 
  • Parietària: amb un 5,3%.
  • Gramínies: amb un  4,3%.
  • Blets: amb un 2,4%. 

📆 Calendari lunar març 2023: fases de la Lluna i fenòmens celestials del mes 

Tendències creixents i decreixents

La XAC analitza des de 1994 les tendències creixents o decreixents dels set principals tipus de pol·len i espora de fong en 9 municipis. En la seva escala, situa les tendències decreixents com a bones i les creixents com a dolentes:

  • Els pòl·lens de xiprerplàtan i olivera van en augment, sobretot el plàtan i l'olivera.
  • Els pòl·lens d'herbes, com les gramínies, parietària, blets i artemísia, presenten tendències majoritàriament decreixents. El pol·len de blets és el que experimenta més creixement, seguit de parietàriagramínies i artemísia.
  • Decreixen els tipus de pòl·lens a Manresa, Bellaterra, Tarragona, Girona, Vielha, Barcelona, Planes de Son, Tortosa i Lleida.
  • El fong alternària s'inclina a créixer, amb uns resultats similars als dels arbres.