En un any, tot ha tornat a lloc. La crítica contra les actuacions dels Mossos d'Esquadra torna a estar en els mitjans de comunicació i en els faristols dels diferents portaveus polítics. Les flors i abraçades de després dels atemptats i de l'1-O han quedat enrere per tornar a deixar pas a la crítica i la demanda de dimissió del conseller de torn. En aquest cas, Miquel Buch. El conseller ha demanat, ara, comparèixer al Parlament per informar dels dispositius del 29 de setembre i de l'1 d'octubre. 

Els sindicats estan molestos per tot. També per l'anul·lació definitiva del Dia de les Esquadres, que no es va poder fer a l'abril per la intervenció de l'Estat amb el 155, que complicava tot el protocol, i que s'havia ajornat per ara a la tardor.

La càrrega de dissabte contra la manifestació antifeixista que s'oposava a la concentració del sindicat Jusapol ha reobert la crítica cap a la feina dels Mossos. I la manca de defensa del cos per part dels seus responsables ha incomodat els agents. Tampoc han agradat les declaracions del president, Quim Torra, en les quals animava les accions dels CDR

Els sindicats coincideixen tots que s'està utilitzant els Mossos políticament. També el de comandaments, el seu portaveu remarca que els han "utilitzat com a objecte i moneda de canvi". La seva afirmació és la cirereta al discurs de la resta de sindicats policials. David Miquel, portaveu del Sindicat de Policies de Catalunya, és contundent: "És la utilització constant d'un cos de policia" i alerta que si se segueix en aquesta línia, "el cos acabarà intervingut de per vida". Toni Castejón, del Sindicat dels Mossos d'Esquadra, diu que els Mossos se senten "absolutament" polititzats: "Estem molt sols. Ens estan utilitzant i després reps".

Fepol, el sindicat majoritari, està preocupat per la desafecció que hi pugui haver entre els agents. La decepció és global, indiquen diverses fonts sindicals. "Estan decebuts de tothom. Dels sindicats i dels polítics". Les mateixes fonts alerten que s'està malmetent la imatge corporativa del cos i que està en perill la institució. 

De fet, des del sindicat de comandaments COPCAT el seu portaveu remarca que la seva feina radica ara en "la motivació dels agents i en aïllar-los de la situació política i el que diu la premsa". "Ens utilitza tothom ―reitera―. Utilitzen la policia com un objecte. Nosaltres hem de complir la llei. Els policies són persones amb ànima i cor".

Els comandaments alerten que des de fa un any el cos està en situació d'estrès, i que una situació així "no la suporta cap cos com el nostre".

Els sindicats lamenten que "a partir d'ara l'independentisme no pot dir que és un moviment pacífic". Els preocupa també el grau de desafecció de tothom i alerten que "la sensació al cos és d'abandonament total".

Torra i els CDR

"Colleu, i feu bé de collar", va dir el president de la Generalitat, Quim Torra, en la compareixença a Sant Julià de Ramis, on havia de votar Carles Puigdemont el dia del referèndum i on la policia va protagonitzar una de les càrregues més contundents.

Aquestes paraules del president han estat mal vistes per alguns dels sindicats. "No han agradat gens ni mica les declaracions de Torra", diu David Miquel, del SPC, que qualifica les declaracions de "manca de responsabilitat com a president d'un país". Les paraules de Torra contrasten amb el silenci de Miquel Buch, el conseller d'Interior. "Es troba a faltar quelcom més que el silenci per part dels nostres responsables polítics", diu Miquel, que ho atribueix a "la utilització constant d'un cos de policia". "Al final ens intervindran de per vida", diu Miquel.

La càrrega dels trons

Els Mossos d'Esquadra han fet tres càrregues els últims dies. La primera, i més polèmica, dissabte.

La versió oficial del cos i la dels sindicats i comandaments, coincideix. Es va carregar perquè els manifestants antifeixistes pretenien saltar el cordó de seguretat que els separava dels convocats pel sindicat Jusapol. 

"La primera càrrega és perquè tiren de tot", diu Toni Castejón. I "la segona va ser per separar i protegir", prossegueix.

Els comandaments expliquen que la pols de colors que es va tirar contra la barrera de contenció va tapar totalment la visibilitat dels agents i que això era un perill. "Quan els policies perden la visibilitat, pot venir qualsevol cosa. Objectes contundents, un còctel molotov... Es va produir una situació de risc", remarca el portaveu del sindicat COPCAT. "En el moment que no veus res, has de dissoldre. Hi pot haver ferits, hi pot haver morts", insisteix. I remarca que s'ha "fet el que havíem de fer. Hem complert la llei", diu referint-se a les càrregues.

El col·lectiu de Mossos independentista Les Guilleries qualifica d'"error" els fets succeïts durant la manifestació. "Sabíem del parany que volia posar aquest pseudosindicat de les policies espanyoles per provocar una reacció adversa dins el sobiranisme en unes dates de record molt sensible", exposen els seus portaveus. I lamenten que "no es poden permetre que la dignitat de la policia de la Generalitat quedi tacada d'aquesta manera amb les imatges tan lamentables i denigrants que tots vàrem veure".

Sobre els cops de porra mal donats, els comandaments, tot i que justifiquen que "quan s'entra en situació de crisi es poden donar cops mal fets", admeten que "no agrada" que això passi. Del mateix parer són els Mossos de Les Guilleries que remarquen que "no cal pegar de dalt a baix".

Toni Castejón lamenta que en cap moment hi hagués paraules de condemna per part del Govern als actes violents i que en comptes d'això, Torra digués aquella mateixa nit al programa Preguntes Freqüents de TV3 que es repassaria si s'havia actuat segons els protocols. "Si obren algun expedient per dissabte, la BRIMO es planta", alerta el portaveu del Sindicat de Mossos d'Esquadra.

David Miquel alerta de la possibilitat de nous episodis tensos: "Si es permet que siguin aquests grups qui encapçalin les protestes, no condemnen la violència i no agafen el control, venen més episodis de violència".