Un acte vandàlic. Encara no se sap qui és l'autor o els autors, però algú ha fet malbé unes pintures rupestres pintant una bandera d'Espanya a sobre. Es tracta de tres imatges antropomòrfiques de fa més de sis mil anys, originàries de l'època neolítica, situades en el Peñón del Muerto, ubicat a la carretera principal d'accés a la localitat de Solana del Pino (Ciudad Real, Castella la Manxa). Un autor o grup d'autors d'identitat desconeguda hi han pintat a sobre una bandera espanyola de grans dimensions durant l'últim cap de setmana, fent malbé les mostres d'art rupestre.

Així ho ha denunciat el president de l'Asociación Naturalista Aullidos del Valle de Alcudia (Anasma), José Duque, a SER Ciudad Real. Duque va compartir aquest dimecres l'acte vandàlic a les xarxes socials i va explicar que "algun patriota de fireta, demostrant el seu alt grau d'ignorància i d'estupidesa que caracteritza el facherío patrio, ha pintat una bandera d'Espanya en el Peñón del Muerto en Solana del Pino, destrossant unes pintures rupestres de sis mil anys d'antiguitat". "Maleïts siguin", ha conclòs amb ràbia el naturalista.

TUIT @Saltalomas

El president de l'Asociación Naturalista Aullidos del Valle de Alcudia, José Duque, denuncia l'acte vandàlic a Twitter / @Saltalomas

Per la seva banda, la cadena de ràdio ha recordat que aquesta roca ja havia estat maltractada a principis del segle, quan la gran part de les pintures del Peñón del Muerto van ser espoliades. A més, SER Ciudad Real recull que "l'ultratge a les figures d'art esquemàtic adquireix més gravetat en la mesura que remet a una acció vandàlica planificada, atès que l'altura del promontori obliga a la utilització d'una escala". En qualsevol cas, la gran bandera d'Espanya pintada sobre la roca va aparèixer durant el cap de setmana, mentre que la publicació de Duque ja ha arribat a milers de persones.

Fets com aquest fan que cada vegada costi més fer arribar l'art rupestre a la població. L'associació Anasma, que presideix el mateix Duque i que treballa en la difusió de valors i atractius turístics, culturals i artístics d'aquesta zona situada en el límit sud de la província de Ciudad Real, es planteja ara deixar de revelar la ubicació de noves pintures prehistòriques que avui dia segueixen descobrint-se. Unes troballes que es porten a terme justament per preservar les mostres d'art i evitar més actes vandàlics com aquest, que no fan més que embrutar el paisatge i esborrar la història dels territoris. Ara tan sols falta saber qui ha comès aquest ultratge.