Sense processons ni tradicions de Setmana Santa. Màlaga també ha anul·lat les activitats per la pandèmia de la Covid-19 però han fet una excepció amb els militars. Així doncs, l'únic acte religiós que s'ha celebrat aquest Dijous Sant a la Parròquia de Santo Domingo ha estat el que ha tingut relació amb la Legión espanyola. Els encarregats de que aquest acte no se suspengués han estat els membres de la Congregación de Mena i, a falta d'agenda, repeteixen el mateix com un ritual matí, tarda i vespre i el retransmeten des del seu propi canal de Youtube.

El moment més "emotiu", segons els mateixos organitzadors, ha estat quan ha sonat 'El novio de la muerte' tot i que seguirà escoltant-se al llarg del dia d'avui. Aquesta ha estat la cançó que ha donat el tret de sortida davant de tots els fidels assistents i tampoc ha faltat la 'Salve Marinera'. Dins la capella, entre els seus convidats, també han desfilat membres de la Legión que han acompanyat el Cristo de la Buena Muerte y Ánimas i una representació de l'Armada acompanyada de la Virgen de la Soledad.

La idea era que en un Dijous Sant atípic "quedés palès el sentiment i record per la Legión i l'Armada". El cap espiritual de la Congregación de Mena, Antonio Jesús Carrasco, ha recordat "de forma emotiva els legionaris" i s'espera la presència del general d'aquest col·lectiu, Marcos Lago i el comandant naval de l'Armada de Màlaga, Ignacio García de Paredes.

 

 

La cançó de la Legión

“Soy un hombre a quien la suerte hirió con zarpa de fiera; soy un novio de la muerte que va a unirse en lazo fuerte con tan leal compañera”, aquest és el vers principal de la lletra d'una cançó, 'El novio de la muerte', que sempre s'ha envoltat de polèmica. Forma part de la llista preferida del partit de Vox però, a la vegada, és l'himne d'aquests militars. 

El seu passat també el lliga estretament a la dictadura de Francisco Franco que va fer d'ella un emblema sota la idea de que res valia més la pena "que morir per Espanya". Posteriorment, el franquista José Millán-Astray se la va fer seva i va ordenar canviar el ritme per fer-la militar. Depèn del sentiment de cadascú, és una apologia falangista sense cap mena de dubte. 

Aquesta setmana també se n'ha parlat d'ella. El ministeri de Defensa, que dirigeix ​​Margarita Robles, ha destinat 12.000 euros per editar 8.000 CD amb cançons legionàries adaptades al flamenc, segons informa el diari Público. El ministeri va llançar els CD al mercat a finals del 2020, però encara no se sap si s'han venut. Entre les cançons adaptades al flamenc hi ha 'El novio de la muerte', 'A la derecha va el Tercio' o 'Caballeros legionarios'. 

Fotografia principal: La Congregación de Mena aquest matí a Màlaga