Els ciutadans de més de 16 anys de l'Estat espanyol podran canviar des d'aquest dijous 2 de març el nom i el sexe al Registre Civil sense haver de presentar un informe mèdic, amb l'entrada en vigor de la llei trans. El text de la norma, aprovada pel Congrés fa dues setmanes, es publicarà aquest dimecres al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), segons han avançat a Europa Press fonts governamentals. La llei recull que entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al BOE i, per tant, les mesures es començaran a aplicar a partir d'aquest dijous, que serà quan es podrà demanar un canvi registral per escrit, sense presentar proves ni testimonis. El procés del canvi durarà aproximadament uns quatre mesos, ja que la persona sol·licitant haurà de ratificar la seva decisió tres mesos després de fer la petició i l'administració tindrà un mes més per aprovar-la. 

La llei trans també permet canviar el nom i el sexe en documents com el DNI als menors d'entre 14 i 16 anys. En aquest cas, hauran de tenir el consentiment dels pares o dels tutors per sol·licitar la modificació i, si no el tenen, es nomenarà un defensor judicial per resoldre el conflicte. Pel que fa als infants de 12 a 14 anys, poden modificar el gènere al Registre Civil sempre que el menor tingui l'autorització d'un jutge, que serà l'encarregat d'examinar la maduresa dels nens i nenes. Els menors de 12 anys, en canvi, no podran canviar la menció registral del sexe, però sí el nom per ajustar-lo al gènere amb què s'identifiquen.

D'altra banda, la nova norma aprovada permet que una persona trans pugui sol·licitar tornar al seu sexe original de la mateixa manera que ho va demanar en un període de sis mesos. En el cas que repetís aquest procés per tercera vegada, aquesta persona haurà de passar per un jutge, que dirimirà si hi ha aspectes d'un frau de llei.

Altres mesures que entraran en vigor aquest dijous

Des de Justícia han assegurat a Europa Press que el Registre Civil està preparat per assumir aquest canvi de legislació, ja que aquestes mesures ja s'apliquen de manera similar a 15 autonomies que tenen la seva pròpia llei trans. Cal recordar, però, que aquestes no són les úniques mesures que entraran en vigor aquest dijous.

La llei també inclou mesures per garantir els drets de les persones LGTBI, com ara la filiació dels fills de parelles lesbianes sense haver d'estar casades, i garanteix l'accés a la reproducció assistida a les dones solteres, lesbianes i bisexuals. També es posaran en marxa mesures de formació en diversitat per a assistents de gent gran i contra la discriminació del col·lectiu. Amb l'aplicació de la llei, també es reconeix el sexili, és a dir, l'abandonament d'un poble o ciutat per part d'una persona a causa de la discriminació o LGTBIfòbia, i es prohibeixen les 'teràpies de conversió'.

Les joves de 16 i 17 anys també podran avortar

Aquest dijous també entrarà en vigor que les joves de 16 i 17 anys puguin interrompre el seu embaràs sense permís patern, mentre que la baixa per menstruació o per interrompre l'embaràs ho farà a principis del mes de juny. La llei orgànica per la qual es modifica la Llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs també suprimeix els tres dies de reflexió i garanteix que la interrupció de l'embaràs es pugui dur a terme a hospitals públics. Després de la polèmica generada per Vox a Castella i Lleó, aquesta norma també blinda l'avortament davant de protocols antiavortistes.