"El mateix legislador admet la discriminació si en real decret 6/2019 permet una bretxa salarial fins al 25%; amb aquest ritme mai arribarem a la igualtat.” És la contundent afirmació de la magistrada Rosa Maria Virolés Piñol, presidenta de la sala Cuarta (Social) del Tribunal Suprem, des del novembre de 2022 i jubilada per llei el juliol passat. Virolés ha exposat els seus progressistes criteris aquest divendres, durant la jornada Els reptes de la Igualtat de gènere de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics.  L’experta en la jurisdicció social ha manifestat que “el legislador s’esforça i es fan canvis, però la dona sempre serà la més perjudicada perquè cotitza menys, per la jubilació...” i ha insistit que “hi ha una discriminació múltiple: per ser dona, estrangera, amb treball temporal o tenir una discapacitat”. La jutgessa ha apostat perquè jutges i inspectors de treball apliquin més la llei 15/2022, integral per a la igualtat de tracte i la no discriminació, tot i que considera que la normativa actual “encara és poc” per assolir-ho.

Virolés, amb el magistrat Ignacio García-Perrote, va emetre un vot particular contra la recent sentència Tribunal Suprem que unifica doctrina i rebutja que en una família monoparental, la mare o el pare pugui gaudir d'un permís doble (32 setmanes) pel naixement i la cura del menor, en substitució del permís de l'altre progenitor, que tribunals catalans i del País Basc havien acceptat. La jurista ha explicat que va argumentar que “el dret del menor és superior i que les lleis s’han d’aplicar amb perspectiva de gènere”. Virolés, que també va ser magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha revelat que ha expressat en diverses vegades el seu criteri discrepant a la majoria de companys de sala i ha fet broma, dient (i en castellà), “M’haurien de donar el premi al vot particular”, tot i afegir que un professor li deia: “Un vot particular avui és una sentència demà”.

Suprem amb vacants

La jubilació de Rosa Maria Virolés va elevar a 22 les places vacants del Tribunal Suprem, de les 79 que haurien de sumar les cinc sales, xifra que s’eleva a 23, amb un magistrat jubilat de la sala Militar al setembre. El govern espanyol va aprovar una reforma legal el març de 2021 perquè no es puguin renovar els càrrecs als alts tribunals fins que no es renovi el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que el PP manté bloquejat des de fa quatre anys i mig. “Hi ha lletrats que fan propostes de sentència, seguint la jurisprudència de la sala; les coses han de canviar”, ha declarat Virolés.

A la jornada, hi havia la presidenta de la sala d’apel·lacions del TSJC, Àngels Vivas, que en la jornada de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics de l’any passat va fer una exposició brillant i crítica de la llei del 'només sí és sí’.

La magistrada Rosa María Virolés. Foto: Miquel Muñoz
La magistrada Virolés, en la jornada de la Societat d'Estudis Jurídics, aquest divendres. / Foto: Miquel Muñoz

La igualtat material

En la jornada, també ha intervingut la catedràtica de dret del treball i la Seguretat Social de la Universitat Pompeu Fabra, Julia López, ha reivindicat per “continuar treballant en la igualtat material”, així com fer auditories dels plans d’igualtat que s’han implantat a la majoria d’ajuntaments, i en certes empreses, perquè “ara s’ha de fer prevenció de la discriminació social, que és sistèmica; no legal”. En aquest sentit, l’experta ha assegurat que "amb la llei catalana 19/2020 es pot avançar sense necessitar normativa espanyola, i que hi ha ajuntaments com el de Cambrils, que en el seu pla d’igualtat fa referència a les normes comunitàries". Pel que fa a la prevenció, ha detallat que ara s’hauria d’estudiar “perquè totes les feines de neteja són ocupades per dones” per trencar aquesta discriminació sistèmica.

També hi han intervingut la inspectora de Treball, responsable del grup especialitzat en gènere, Telma Vega; Miguel Arena, advocat del Col·lectiu Ronda, i María Macarena Martínez, magistrada de la sala social del TSJC. I la cloenda ha anat a càrrec d’Olga Arderiu, de la Comissió de Dones Advocades de l’ICAB.  

 

A la foto principal, la magistrada Rosa Maria Virolés i la catedràtica Julia López, en la jornada de la Societat Catalana d'Estudis Jurídics, aquest divendres. / Foto: Miquel Muñoz