La mort violenta d'un adolescent a tocar del seu institut per part d'un grup de joves encaputxats ha sacsejat França, i la reacció de les autoritats polítiques no s'ha fet esperar. L'episodi de màxima gravetat ha arribat fins a l'estament més alt, i el president Emmanuel Macron ja s'ha pronunciat. El mandatari ha promès ser "implacable" enfront de la violència escolar, i ha reclamat que els centres educatius han de ser "un santuari" per als alumnes, les famílies i els docents, i no pas un espai que avivi aquesta greu problemàtica. Per contra, però, Macron ha reconegut que actualment hi ha una perillosa violència a França, també entre menors.

"Tenim una forma de violència desinhibida entre els nostres adolescents que són cada cop més joves", ha avisat, exposant com a una de les causes de la violència la precarietat familiar. Per fer-hi front, el president ha anunciat un nou mètode per anticipar-se als episodis més greus d'agressivitat. "Desenvoluparem un sistema de prealerta que servirà perquè, quan s'identifiqui un jove que comença a ser violent, es proposi a les famílies un canvi d'escola o d'internament", ha detallat.

Més enllà, la portaveu del govern Prisca Thevenot ha denunciat aquest episodi com un "crim barbàric", i ha afirmat que la societat francesa "mai es doblegarà" davant uns fets com aquests. Mentrestant, l'alcalde de Viry-Chatillon, Jean-Marie Vilain, ha advertit que "aquesta violència extrema s'està tornant habitual", i ha lamentat un atac perpetrat "pel pitjor tipus de gamberros". Vilain ha promès oferir suport psicològic als estudiants i docents de l'escola afectada, reconeixent el trauma que ha provocat entre la comunitat educativa.

La majoria de detinguts, menors

Aquest divendres un noi de 15 anys va morir després de ser atacat a la tarda del dia anterior per un grup d'encaputxats. La pallissa, que va tenir lloc a només 100 metres del seu institut al municipi de Viry-Châtillon, al sud de París, va tenir lloc quan el jove tornava cap a casa. Va rebre cops de puny i puntades de peu sense parar a tot el cos, abans d'abandonar-lo allà mateix. Un vianant se'l va trobar i va alertar els serveis d'emergència, però el jove va acabar morint a l'hospital. El cas se suma a un altre episodi de violència que va tenir lloc dimarts, quan una nena de 13 anys va ser apallissada davant del centre escolar on estudia a Montpeller. Les greus ferides que va patir la van deixar en coma induït durant 24 hores.

Els fets de dimarts van involucrar tres menors, una de 15 anys i dues de 14, que van reconèixer haver-la "colpejat". La Fiscalia de Montpeller va demanar presó preventiva per a la més gran de les tres. Pel que fa a l'atac mortal, es calcula que hi ha almenys cinc implicats, i de moment ja s'ha pogut identificar i detenir dos joves, un de 17 anys i un altre de 20.