El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha confirmat la presència d’un llop al Paratge Natural de l’Albera (Alt Empordà). Les sospites que l'animal es podia trobar a la zona van començar el passat dimecres 21 de setembre, quan un treballador va detectar una cabra morta amb signes d'haver estat depredada. Davant d'aquesta troballa es va informar el cos d'Agents Rurals i es va activar el protocol  de comprovació de danys a la ramaderia causats per fauna salvatge. Per tal de comprovar si realment hi havia un llop a la zona es va optar per  instal·lar un parany fotogràfic a la zona per poder captar imatges de la fauna d'aquell sector. No es va fer esperar massa, ja que l'endemà d'instal·lar el parany ja es van poder captar les imatges del llop que ara s'han fet públiques. 

Des d'ara s'iniciarà un seguiment coordinat pels Agents Rurals per tal de veure si  la presència del llop a la zona per determinar si es tracta d'un fet ocasional o un nou assentament. Aquest seguiment utilitzarà càmeres fotogràfiques i la realització d'itineraris per a la recerca d’indicis i la troballa de possibles mostres biològiques (pèls, excrements, orina, etc.), que en permetin l’anàlisi genètica i, conseqüentment, la identificació. 

Per al moment, tenint en compte la zona geogràfica on s'ha vist l'animal, es treballa amb la possibilitat que es tracti d'un nou individu. Per confirmar aquesta hipòtesi caldrà observar si persisteix la seva presència en el sector i analitzar positivament alguna mostra biològica seva per a la seva identificació, assegura el comunicat d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. 

La presència del llop a Catalunya 

A Catalunya no hi ha una població establerta de llops, tot i que hi ha presència d’individus aïllats, que són animals que provenen de la dispersió natural de la població de llops present a França, per tant, tots ells d’origen italoalpí. Actualment, hi ha quatre exemplars de llop diferents identificats genèticament a Catalunya, tots ells mascles; no s’hi ha detectat cap femella i, per tant, cap evidència de reproducció.

La gestió del llop en el territori, l’executa la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mentre que el Cos d’Agents Rurals, del Departament d’Interior, duu a terme i coordina les accions de seguiment sobre el terreny.

La protecció del llop a l'Estat espanyol 

Des de l'any 2021, a l'Estat espanyol està prohibida la caça del llop a tot el territori. Es tracta d'una mesura que feia anys que els animalistes reclamaven, però hi havia una dura oposició encapçalada per la dreta espanyola. Els llops ja estan al marge de la caça amb l'excepció de si és "informada la seva caça a l'autoritat per motius justificables" i relacions amb la "protecció de la ramaderia i les pastures que poguessin veure's afectades".