El lobby europeu del taxi, Taxi Europe Alliance (TEA), es desmarca de la violència d'alguns taxistes durant les protestes a Catalunya i condemna les agressions. "L'associació clarament se separa i condemna aquests casos de violència que s'han produït en el passat i que desgraciadament encara es produeixen", assegura en declaracions a l'ACN Emiliano Alonso, representant de TEA.

Alonso admet que a l'associació, que agrupa gairebé 100.000 conductors de taxi d'Europa, els "preocupa molt" el que passa a Barcelona i matisa que donen suport a les activitats reivindicatives de defensa dels interessos del sector "sense violència". En aquest sentit, reivindica el treball "professional" i "ser capaç d'asseure's a debatre".

A parer seu, la convivència entre taxistes i operadors de llicències VTC és "absolutament" possible. Amb tot, per ara, remarca, a Europa no existeix un model de coexistència que serveixi com a "referència".

En aquest sentit, Alonso defensa que cal "obrir un debat seriós i sòlid" sobre el paper del taxi com a servei públic a la UE i que les institucions europees s'interessin i s'avanci cap a una regulació "comuna". "Seria un pas important", destaca.

El reconeixement comunitari del taxi com a servei públic, argumenta, és un objectiu que permetria "establir regles del joc per a tots" i és per això que és una de les línies en què treballa el lobby europeu.

"És un sector necessitat, com tots, d'innovació de noves idees, per això cal que des del punt de vista social, regulador, la seguretat, la protecció del consumidor i la sostenibilitat, les regles siguin les mateixes per a tots", afegeix.

Per altra banda, explica, des de l'associació també volen ampliar el nombre de països que s'integren dins de TEA, ja que ara només són Espanya, Itàlia i Portugal.