El Gremi d'Hotelers i l'Ajuntament de Lloret de Mar (Selva) han anunciat que preveuen instal·lar la dessalinitzadora mòbil a finals de maig o principis de juny, quan es tinguin tots els permisos necessaris. Una vegada situada, la posaran en funcionament tan aviat com sigui possible perquè comenci a fer servei a les 103 d'empreses que s'han mostrat interessats a utilitzar l'aigua dessalada per omplir les piscines, de cara a la temporada estival. La planta s'instal·larà en un marge del passeig marítim i agafarà l'aigua d'un pou de captació ja existent. Es tracta d'un espai prou ampli, el qual s'ha vist adient perquè no afecti la circulació al municipi Una vegada tractada, l'aigua s'abocarà a uns dipòsits i els hotels hauran d'anar-la a buscar amb camions cisterna. L'objectiu? Garantir un compliment de les restriccions per sequera i, alhora, el funcionament del principal motor econòmic de la vil·la, el turisme, segons ha argumentat l'alcalde Adrià Lamelas.

Per la seva part, el Govern està analitzant l'estudi preliminar que els ha fet arribar l'Ajuntament de Lloret de Mar sobre la dessalinitzadora. El secretari general d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Josep Vidal, ha confirmat que tenen aquesta petició sobre la taula i ha afegit que ara estan analitzant-la i en contacte amb els impulsors perquè hi ha algunes qüestions que els han d'aclarir. Per contra, el tècnic del Departament ha explicat que no han rebut cap petició formal per part del sector a Barcelona, després que el gremi d'hotelers de la capital catalana ho posés sobre la taula aquest dimarts.

Iniciativa dels hotelers de Lloret de cara a la temporada turística

El projecte de la dessalinitzadora el van posar sobre la taula els hotelers de Lloret de Mar a mitjans de febrer, davant la greu crisi per sequera que pateix Catalunya des de fa gairebé tres anys, que ha obligat el Govern a aplicar restriccions al consum d'aigua a mesura que s'ha accentuat l'estat d'emergència. En un context en què bona part de Catalunya es troba en fase dos d'emergència per sequera i, per tant, s'ha prohibit emplenar piscines, els hotelers van decidir organitzar-se per comprar una dessalinitzadora mòbil —per 1,5 milions d'euros— que garanteixi el subministrament de cara a la temporada turística.

La dessalinitzadora s'instal·laria en un extrem de la Platja Gran de la localitat i captaria l'aigua de mar directament d'un pou natural que hi ha a la sorra. L'empresa encarregada del projecte és la mateixa que va posar en servei una instal·lació similar a Port de la Selva l'any 2018, per garantir el subministrament a la població. La dessalinitzadora mòbil tractarà fins a 50.000 litres d'aigua de mar per hora, que es recollirà mitjançant camions cisterna. El sobrant que quedi després d'abastir els hotels, segons ha afirmat el Gremi en entrevistes als mitjans, es vendria als veïns que volguessin emplenar les seves piscines particulars.

El Govern insisteix que no hi ha res definitiu

Després de la reunió de la Comissió Interdepartamental per la Sequera d'aquest dijous, Josep Vidal ha reiterat que Acció Climàtica té la proposta sobre la taula, però ha insistit que es tracta d'un estudi preliminar, no d'un projecte definitiu. En la darrera reunió de la Comissió, el 7 de març, el Govern va donar el vistiplau a l’ús d’aigua procedent de dessalinitzadores privades mòbil, per així garantir la viabilitat d’empreses i activitats econòmiques que requereixen un consum d'aigua superior al que permeten les restriccions per sequera. 

Així, les empreses que necessitin consumir més aigua de la permesa pel pla de sequera, sobretot en sectors com el turisme, la indústria o l’agricultura i la ramaderia, hauran de justificar-ne la necessitat i demanar permís a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i els respectius municipis —per l'ocupació d'espai públic— i podran proveir-se pels seus mitjans, sense comprometre la xarxa global que abasteix la població. El Govern, doncs, ha de valorar cas a cas, com s'està fent ara amb el projecte de Lloret de Mar.

Barcelona també vol dessalinitzadora pròpia

Per la seva part, el Gremi d’Hotels de Barcelona va anunciar a principis de setmana que estudi el lloguer d’una dessalinitzadora privada, com Lloret, per emplenar les piscines. L’operació compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i tindria com a contrapartida la cessió dels excedents d’aigua que es podrien utilitzar en equipaments municipals, com ara les piscines públiques de la ciutat, que podrien no obrir aquest estiu. La instal·lació se situaria en algun punt de la costa de Barcelona, per poder emplenar les més de 150 piscines d'hotels que hi ha a la ciutat, i s'hauria de transportar l’aigua fins als hotels amb camions-cisterna. El director general del Gremi d'Hotels, Manel Casals, ha explicat que el cost el cobrirà íntegrament el gremi o els hotels que usin aquesta aigua, mentre que si produeixen més de la que necessiten, la cediran a l'Ajuntament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!