Cada estiu Lloret de Mar (la Selva) es converteix en una de les capitals europees del turisme de sol i platja i cada nit l’avinguda de Just Marlés n’és la zona zero. A cada porta dels 400 metres de llarg que té aquest carrer hi ha una discoteca. Les dues amb més públic són Tropics, la més gran, a la part de dalt, i Londoner, també amb molta presència, a la part tocant al mar; entremig, i pels carrerons altres pubs i locals que es van omplint de turistes de diverses nacionalitats que durant els mesos d’estiu van mutant. Per fer front a aquest augment de població, sobretot jove i amb ganes de festa i nit, els Mossos d’Esquadra despleguen cada matinada un reforç policial amb tres equips de la Brigada Mòbil de la policia catalana. 

Els especialistes en ordre públic dels Mossos d’Esquadra donen suport a les patrulles de Seguretat Ciutadana ordinàries de Lloret de Mar i permeten patrullar la zona de discoteques, on hi ha més incidents, sense embargar les patrulles si salten avisos o problemes en altres punts de la ciutat, relacionats o no amb el turisme. 

La nit de divendres, com cada nit d’aquest estiu, la Brimo va enviar a Lloret de Mar tres furgonetes, una d’elles amb el cap del Grup 2, un sergent, que va ser l’encarregat d’acompanyar durant tota la nit un equip d'ElNacional.cat per conèixer de primera mà com treballa aquesta unitat d’ordre públic en un entorn d’oci com l’avinguda de Just Marlés. També en el marc d’aquest pla d’estiu, la Brimo la mateixa nit tenia també un equip a Blanes, per donar cobertura a la discoteca Arena, i també dos equips a la capital, a Barcelona, on s’ha reforçat la presència d’agents d’ordre públic per, en la mateixa línia que a Lloret, poder fer front a l’augment d’incidents per l’arribada de milers de turistes.

Nit tranquil·la per ser Lloret de Mar

Cada nit és diferent a Lloret de Mar. Així ho explica el sergent i el caporal que comanden els tres equips de la Brigada Mòbil aquest divendres. L’objectiu de la Brimo és donar reforç a les patrulles de seguretat ciutadana i actuar de força de xoc per evitar, sobretot, dues coses; les baralles i els problemes d’ordre públic. I la tècnica no és altra que tallar-ho d’arrel. L’experiència d’anys i anys de presència en aquesta zona d’oci els ha ensenyat que si tens mobilitat per tota l’avinguda i els principals carrerons de pubs, pots aturar baralles quan gairebé comencen els insults i encara no han arribat a les mans. I el mateix passa amb els problemes d’ordre públic. Si un grup de quinze persones comencen a fer càntics i a pujar sobre un banc… si els agents de la Brimo els dissolen eviten que en menys de 5 minuts el grup de quinze s’hagi convertit en un ramat de 100 persones, entre els seus compatriotes i altres amants de la festa, i sigui impossible fer-los moure.

Brimo Lloret001
Agents de la Brimo dels Mossos d'Esquadra davant de la comissaria de Lloret de Mar / Júlia Gómez

La nit d’aquest divendres va ser tranquil·la. El canvi de mes, de juliol a agost, comporta també el canvi de clients. Si durant la primera fase d’estiu Lloret és més un punt d’atracció de turistes centreeuropeus i italians, l’agost és l’hora dels turistes vinguts del sud de França, sobretot de Marsella, alguns d’ells d’origen magrebí, que, no amaguen els Mossos d’Esquadra, que generen més incidents. 

A les imatges del seguiment de les patrulles de la Brigada Mòbil aquest divendres de matinada es poden veure els diferents serveis als quals han de fer front. La nit va ser tranquil·la per ser Lloret de Mar. Els efectius de la Brigada Mòbil, alguns d’ells amb anys d’experiència i amb molts estiu a l’esquena, asseguren que l’ambient ha millorat a Lloret de Mar i que ara el client és molt més jove i si bé és cert que amb grans litres d’alcohol a la sang, amb menys ganes de generar greus problemes.

Brimo Lloret006
Agents de la Brimo dels Mossos pels carrers de Lloret de Mar / Guillem RS

Operatiu per les punxades

Si aquest estiu hi ha un problema és l’aparició d’aquestes punxades que cada nit es van registrant, en un degoteig constant, en discoteques d’arreu del país. Tot i que oficialment els Mossos d’Esquadra només n’hagin anunciat disset denúncies, setze en noies i una en un noi, cada matinada alguna persones denúncia que, estant en una discoteca de Catalunya, ha rebut una punxada. 

La majoria d’aquestes punxades s’han rebut a Lloret de Mar, i sobretot, a la discoteca Tropics. Aquest divendres agents de paisà dels Mossos d’Esquadra, de Seguretat Ciutadana i de la Unitat d’Investigació, van fer un operatiu amb agents de paisà a l’interior del local per intentar caçar o, si més no, esbrinar què hi ha darrera d’aquestes punxades que estan escampant la por. Divendres no se’n va detectar cap a Lloret de Mar. 

Si bé és cert i està confirmat que algunes de les persones que han denunciat ser víctima d’aquestes punxades presenten una ferida compatible amb una xeringa o un punxó, i alguna d’elles amb símptomes, cap dels anàlisis que s’han fet fins ara a les víctimes ha revelat la presència de tòxics en l’organisme, i, alhora, tampoc s’ha detectat cap delicte posterior, sigui contra la llibertat sexual o contra el patrimoni.

 

A Lloret de Mar aquest divendres es van localitzar, en escorcolls selectius, tres xeringues, però portaven insulina. S’estan investigant, però sembla que no tenen res a veure amb aquesta preocupant onada. Els escorcolls, que fan agents de la Brimo i també els agents de Seguretat Ciutadana formen part de l’operatiu que Mossos ha posat en marxa per intentar aclarir contra què lluiten. S’ha reforçat també el torn d’agents d’Investigació per ser més àgils en la instrucció de les diligències i s’ha elaborat un protocol que obliga a activar, a més del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a un metge forense de guàrdia per tal d’atendre a la víctima.

La nit de divendres a Barcelona dues persones van denunciar haver estat punxades. Una a la zona de Gran Via amb Aribau i una segona a la zona de Drassanes. Dilluns els Mossos actualitzaran el recompte oficial de denúncies i caldrà veure si s’ha disparat o no ha crescut. A més d’aquestes dues de Barcelona, com a mínim s’ha tingut coneixement de dues més, una a Salou, que va avançar ElCaso.cat i una altra a Girona.

Brimo Lloret004
Un dels escorcolls dels Mossos d'Esquadra a la zona d'oci de Lloret de Mar / Guillem RS

Nou protocol per abordar el problema de les punxades

Més enllà dels Mossos d’Esquadra, el Govern de la Generalitat ha actualitzat els protocols per abordar les punxades als espais d'oci com les discoteques. En un comunicat publicat aquest cap de setmana, s’assegura que "l’objectiu és reforçar els circuits de prevenció, atenció i denúncia ja existents, de manera que es pugui abordar el nou fenomen amb la màxima coordinació i eficiència". Es tracta d'un document que recull informació bàsica sobre el fenomen i pautes per millorar la seva prevenció i abordatge. Específicament recull el paper que pot tenir el personal dels espais d'oci, els serveis públics de transport i l'entorn de la persona que pot haver rebut la punxada a l'hora de detectar comportaments estranys i actuar per donar suport. 

El protocol recomana evitar anar a casa directament i dirigir-se a un centre sanitari al més aviat possible. A més destaca que les víctimes preferiblement han d'anar acompanyades a fer-se les proves pertinents. El centre sanitari haurà de seguir, d'entrada, el protocol de punxada accidental. A continuació caldrà valorar l'activació del protocol de profilaxi postexposició a VIH, una intervenció que cal realitzar durant les primeres 72 hores posteriors a la punxada.

La preocupació, ara mateix, tenint en compte que no s’han detectat tòxics, és que les punxades puguin comportar algun tipus de malaltia de transmissió per sang, tenint en compte que els autors d’aquestes punxades, possiblement, facin servir els mateixos estris en diverses persones. Igualment, en cas que se sospiti que hi ha pogut haver una agressió sexual -fins al moment no hi ha constància de cap-, s'activarà el protocol d'atenció a agressió sexual, segons aquest nou protocol dels departaments d'Igualtat i Feminismes, Salut i Interior.