Ja no cal esperar sis mesos per aconseguir la vacuna de la meningitis B, més coneguda com a Bexsero. Ni esperar mig any, ni anar fins a Andorra per adquirir-la, com molts pares han fet. La vacuna ja es troba a les farmàcies i en el pitjor dels casos, es pot trobar d'un dia per l'altre. Segons el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB), cap dels seus membres té problemes de subministrament. De fet, ja fa setmanes que l'Agència Espanyola del Medicament ha tret la Bexsero de llista de medicaments amb problemes d'abastament; cal remuntar-se a la primera setmana de l'any per trobar alguna incidència: de l'1 al 8 de gener fins a 259 farmàcies de tota Espanya van denunciar problemes de subministrament. A partir d'aquest data ja no s'han registrat incidències oficials, tot i que, segons algunes farmàcies consultades per El Nacional, la situació no s'ha normalitzat fins el mes de febrer: "ara en sobren", comenten alguns farmacèutics.

Vacuna no obligatòria

El 2015, el Ministeri de Sanitat va canviar la qualificació de la vacuna contra la meningitis B i va passar d'ús hospitalari a medicament subjecte a prescripció mèdica, per tant, a poder-se adquirir a la farmàcia amb recepta. La Bexsero no s'inclou dins del calendari de vacunacions. El seu ús és optatiu però els pediatres la recomanen i l'Associació Espanyola de Pediatria ha demanat al Ministeri que la inclogui com a obligatòria. De moment però, el govern espanyol no preveu afegir-la

Des que va arribar a les farmàcies, ara fa 3 anys i mig, hi ha hagut problemes amb el subministrament. El laboratori que la fabrica, GSK, no s'esperava la forta demanda que va tenir la Bexsero, sobretot perquè costa 106 euros i com a poc se n'han de posar dues.  Això, lligat a problemes de producció van fer que les farmàcies tinguessin llistes d'espera de mig any. Hi ha qui fins i tot, es desplaçava a Andorra per aconseguir-la, amb el perill transportar-la en un recipient poc adequat.

La meningitis B: d'escassa incidència però molt greu

La meningitis B és una malaltia d'escassa incidència al nostre país però les seves conseqüències poden ser molt greu. Ataca les meninges (o membranes que protegeixen el cervell) i la medul·la espinal. La taxa de mortalitat és del 10% i les seqüeles físiques neurològiques d'entre el 20 i el 30%.