La jutgessa ha deixat en llibertat provisional els dos acusats d'agredir dues voluntàries de la plataforma Barcelona con la selección el passat 4 de juny. Amb tot, la magistrada els ha prohibit acostar-se a menys d'un quilòmetre de les víctimes i de qualsevol acte d'aficionats o simpatitzants de la selecció espanyola. L’acusat que anava encaputxat haurà d’acudir als jutjats cada 15 dies, i l’altre, tots els primers dilluns de cada mes.

És el que havia demanat el Fiscal. Només l'acusació Particular ha demanat la mesura cautelar de la presó provisional i a més l'havia sol·licitada sense fiança. La defensa ha al·legat que no existeix el risc de fuga i que les mesures són desproporcionades.

A tots dos els investiguen per un delicte contra els drets fonamentals i llibertats públiques. Els acusats són un dels encaputxats que s'hauria acostat a la parada i hauria destrossat la carpa i insultat, amenaçat i agredit les dues voluntàries. A una d'elles li va robar una bossa de mà. L'altre, és el conductor d'un cotxe que, mitja hora més tard de la primera agressió, es va acostar a les mateixes víctimes i les va insultar, amenaçar i vexar. 

L’advocat de l’encaputxat ha al·legat que tot plegat va ser “una bretolada” i que el seu client “se sent malament per això”. El lletrat ha detallat que l’acusat havia “ingerit alcohol en grans quantitats” i que “la presó és excessiva i treta de context”.

Els arguments del jutge

Segons el jutge, “el que es qualifica d'una bretolada” és un delicte “contra l’exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques”. El detingut en canvi ha negat que intervingués en els fets. Ha dit que només va intentar apartar un company seu, però segons l’escrit del jutge “pot observar-se en les imatges com empeny un home” i com després “agafa pel cap la dona que estava a terra forcejant amb ell”.

El jutge remarca que tot i que les lesions a les dues dones són lleus i els desperfectes no són greus, “la motivació ideològica implica una lesió a la dignitat de les persones amb accions que suposen humiliació, descrèdit i menyspreu d’un grup de persones per raons de pertinença a un grup amb una ideologia diferent de la de les persones que fan l’acte, d’odi, hostilitat o violència”.

La resolució judicial recull els insults del grup agressor: “Putes espanyoles, us matarem”, “fora la bandera espanyola” i “putos espanyols de merda, gosses espanyoles, marxeu al vostre país, fills de puta”.

El conductor i l'escopinada

L’altre acusat és el conductor que, mitja hora després dels fets, es va acostar amb el cotxe a les víctimes i les va insultar. El seu acompanyant els va llençar un líquid groc i després les va escopir. El jutge no s’ha cregut la seva declaració quan ha dit que només els va preguntar “què passa?” i elles van respondre agressivament.

El conductor, a més, està implicat en un altre procediment penal per causes també ideològiques, i això fa que el jutge no se l’hagi cregut.

Els acusats són "dos espanyols de Barcelona" de 30 i 31 anys, segons va dir el conseller d'Interior, Jordi Jané, en una compareixença sense gaires detalls hores després de les detencions. Els Mossos d'Esquadra els van detenir ahir juntament amb la identificació de dues persones més relacionades amb l'agressió que estan en llibertat esperant que els citi el jutge.