Tercer dia d'alerta màxima pel risc extrem d'incendis forestals arreu de Catalunya. Els Bombers han desplegat més de 400 efectius, 120 vehicles i 21 mitjans aeris per fer front a les flames, sobretot a Lladurs (Solsonès). L'origen del foc ha estat un llamp latent, que és la principal causa dels incendis forestals greus a Catalunya i una de les màximes preocupacions pels serveis d'emergències, ja que poden originar nous focs.

Els llamps, sumats a les condicions d'extrema calor, son el còctel que ha provocat els incendis més greus de Catalunya en els darrers dies. Els llamps latents son aquells que cauen sobre els arbres en el transcurs de les tempestes seques, molt habituals en els darrers dies. 

🔴🔥 EN DIRECTE: Seguiment i última hora dels incendis a Catalunya

El problema d'aquests llamps, provocats per les tempestes seques, és que primer cauen a la copa de l'arbre i, a poc a poc, van creant una combustió que acaba arribant a la part de les arrels. Aquest procés és molt lent i pot arribar a tardar fins a 48 hores. 

Si a tot això se li suma la calor, el vent i la manca d'humitat, les flames poden començar a sortir més ràpidament i provocar un gran incendi, que és el que ha passat amb els dos incendis del Solsonès. 

Els llamps latents, les causes dels incendis al Solsonès

Segons els agents rurals, la principal hipòtesi de l'incendi de Castellar de la Ribera, ja estabilitzat, és la de la caiguda d'un llamp, que seria el mateix que ha provocat el de l'incendi de Lladurs, que tant preocupa als Bombers de la Generalitat.

Incendi Sallent
Els llamps latents son la principal causa d'incendis forestals a Catalunya / ACN

Aquests llamps latents poden provocar nous focs i, per aquest mateix motiu, diverses dotacions faran tasques de vigilància amb helicòpters al Solsonès i a les comarques dels Pirineus per estar alerta d'aquests llamps latents i evitar nous incendis.

Des de Protecció Civil demanen extremar les precaucions, sobretot en els dies vinents, ja que el risc d'incendis forestals a Catalunya és molt elevat. De fet, els Bombers de la Generalitat continuen amb el pla INFOCAT nivell 2, que és el més elevat, ja que hi ha molts incendis a diferents parts del país i la situació és molt crítica.

El Departament d'Interior preveu uns dies molt durs per incendis a Catalunya

Des del Departament d'Interior han alertat que es preveuen uns dies molt durs, sobretot al llarg de la jornada d'aquest divendres. En cas de detectar un incendi forestal, cal trucar immediatament al 112 i seguir totes les indicacions que donin les autoritats. "Si l'incendi s'apropa a casa teva, refugia't a l'interior i no marxis si no t'ho indiquen.  Segueix les indicacions de les autoritats", expliquen en una piulada, on han explicat detalladament com cal actuar en cas d'incendi.