La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat que el president de l'Audiència Nacional, José Ramón Navarro, sigui qui analitzi el comportament del president del tribunal que jutja els atemptats del 17-A, Alfonso Guevara, per determinar si s'ha excedit en la seva actuació amb els advocats que participen en la vista.

Navarro estudiarà així aquest comportament després que el Consell General de l'Advocacia Espanyola (CGAE) remetés una queixa al CGPJ pel tractament donat per Guevara als lletrats durant les sessions de judici oral.

De fet, la del CGAE no ha estat l'única queixa, ja que a mitjans de novembre el Consell de l'Advocacia Catalana (CICAC) també va manifestar el seu rebuig "pel tracte que el magistrat Alfonso Guevara està dispensant" als lletrats. En aquesta ocasió va ser la degana del CICAC, Maria Eugènia Gay, qui va criticar que aquest tracte suposa una "greu limitació a l'exercici del dret de defensa, pilar fonamental de qualsevol estat democràtic i de dret" que ha de garantir l'exercici ple de drets i llibertats.

Per tot això, des del CGPJ es va acordar en la reunió de la Comissió Permanent remetre l'escrit de queixa del CGAE al president de l'Audiència Nacional als efectes previstos als articles 160.11 i 13 de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ).

El primer dels articles fa referència a les competències dels presidents dels òrgans judicials, en aquest cas Navarro, i comprèn que s'exerceixin tots els poders dirigits al bon ordre del Tribunal o Audiència respectiu, així com al compliment dels seus deures pel personal dels mateixos. L'article 13 recull que hi ha obligació de "respectar la independència dels jutges i magistrats".

Amb tot, fonts del CGPJ consultades per Europa Press matisen que no es tracta d'una petició d'investigació sinó més aviat de veure si s'ha excedit en la seva actuació, i si és així, que se'l cridi a l'ordre.

Les batusses de Guevara

La polèmica pel tracte dispensat pel magistrat a les diferents defenses que participen en la vista oral ha estat una constant des que va arrencar el judici. De fet, dia a dia el president del tribunal ha interromput els interrogatoris sol·licitant que se centrin les preguntes o insistint a evitar que els testimonis opinessin o valoressin.

Així, des del primer dia Guevara ja va marcar com seria la tònica de les següents sessions. Quan l'advocat que defensa un dels presumptes membres de la cèl·lula gihadista va dir que abandonaria la sala si el mantenien assegut darrere de la Fiscalia i les acusacions, el president es va enfadar i li va replicar de forma aspra que no aniria enlloc i que romandria a la sala.

 

 

Un altre de les batusses més sonades de Guevara va ser la que va mantenir en la tercera sessió amb l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas —que representa la família del nen de tres anys que va morir a la Rambla per l'atropellament—. Després que Guevara no permetés preguntar pel contingut d'unes actes de declaracions, Cuevillas ho va intentar i va ser renyat pel magistrat.

 

 

Cuevillas llavors va formular protesta i va agrair la seva "amabilitat" amb ironia. La picabaralla va tenir lloc després que el lletrat li preguntés en diverses ocasions sobre què no podia preguntar perquè "no sentia" el president del tribunal, per la qual cosa el jutge Guevara va acabar elevant la veu per repetir que no es podia entrar en el "contingut".

"La ironia, a un altre lloc, li ho adverteixo. Crec que no he faltat el respecte a ningú, si m'ha demanat que parli alt és per això que estic parlant alt, però a mi no se'm contesta d'aquesta manera. A mi personalment, sí; al que estic representant, no. Si ara és moda no respectar les institucions, aquí es respecten", va dir llavors Guevara.