Jutgesses i Jutges per a la Democràcia ha denunciat la continuïtat de desigualtats entre homes i dones en la carrera judicial. L'organització de magistrats ha reiterat una vegada la necessitat d'assolir una igualtat efectiva entre homes i dones i ha posat de relleu que "una Justícia igualitària és un instrument essencial per avançar en la igualtat social".

En un comunicat amb motiu del Dia Internacional de la Dona, que se celebra aquest diumenge, 8 de març, l'associació recorda la discriminació que hi ha en aquesta matèria dins de la carrera judicial i, encara que destaca els avenços conquerits, demana d'estar alerta davant de "corrents ideològics" que s'hi oposen "amb un argumentari injustificable".

Segons recorda, la presència de dones als llocs de nomenament discrecional de la carrera judicial (Tribunal Suprem i òrgans de govern de tribunals col·legiats) és només d'un 38,3% i aquesta proporció es redueix encara més si el focus se centra únicament en el Tribunal Suprem, en el qual actualment només hi ha un 20,8% de dones.

Des de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia han destacat les millores que en aquesta matèria s'han aconseguit amb la recent aprovació per la Comissió d'Igualtat del Consell General del Poder Judicial del II Pla d'Igualtat de la Carrera Judicial, però adverteixen de la necessitat de ser vigilants davant dels qui volen torpedinar aquests avenços.

"Al camí recorregut presenciem amb estupefacció com determinats corrents ideològics s'oposen, amb un argumentari injustificable, als drets conquerits o per conquerir en matèria d'igualtat. Avui, més que mai, és necessari romandre alerta, per no fer ni un pas enrere," adverteix l'associació.

En el marc d'aquesta reclamació, també adverteixen davant de la "insuficiència" de les lleis i les mesures d'educació i prevenció per combatre la violència de gènere, amb 14 víctimes en el que portem d'any, i alerta d'un "problema estructural" que requereix "un profund canvi de valors socials".

"L'educació juga un paper essencial, essent necessari posar el focus en formar en valors essencials com el respecte i la igualtat des d'una edat molt primerenca. Només així, podrem fer caure els estereotips patriarcals que ens impedeixen d'avançar cap a una societat efectivament igualitària", assenyala l'associació, que també veu "imprescindible" avançar "amb contundència" en la protecció integral de les víctimes".

Igualment alerta davant de la desigualtat salarial i la precarietat laboral, "que es deuen sobre les dones", i en aquest sentit reclama que la feina de cures, majoritàriament femení, sigui reconegut com un bé social "imprescindible" i es fomenti la presència de dones en llocs de responsabilitat.

Per tot això, Jutgesses i Jutges per a la Democràcia fa una crida a la societat i a les institucions "per redoblar els esforços al necessari camí de la igualtat real i efectiva entre dones i homes".