La titular del jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Vic ha ordenat a la companyia Endesa que prengui les mesures necessàries per evitar la constant mort d’aus electrocutades en les seves instal·lacions a la comarca d’Osona.  El setembre passat, el fiscal de Medi Ambient i Urbanisme, Antoni Pelegrín, va demanar a la jutgessa que instés a la companyia  a posar  “amb la major urgència les mesures adients per corregir els defectes observats en certes torres, que suposen un perill evident d’electrocució per a la fauna” davant l’augment d’aus mortes, sobretot cigonyes, l’estiu passat.

L’abril passat, la magistrada, Andrea Sánchez, va admetre a tràmit una querella de la fiscalia contra Endesa i sis dels seus directius per haver permès “una autèntica plaga” d’ocells protegits electrocutats a les seves torres a la demarcació de Barcelona. La querella es va centrar a la comarca d’Osona i es va presentar a  un jutjat de Vic. S’acusa  els directius i  la companyia d’un delicte contra els recursos naturals i d’un de continuat en la protecció de la fauna, després d’una exhaustiva investigació, del 2018 al 2020, amb els Agents Rurals. S’hi detallen 255 casos d’electrocució i que la companyia no va complir els requeriments  de la Generalitat. La jutgessa va encarregar a l’Institut Català d’Ornitologia una pericial sobre l’estat de les línies, abans de citar a declarar cap responsable com a investigat.

La companyia ha anat instal·lant proteccions a les torres, però les electrocucions continuen.  L’any passat, Endesa va anunciar que corregiria tots els suports de les línies de mitjana i alta tensió des de l’any 2014, i va signar convenis amb els departaments de Territori i Sostenibilitat.  Va precisar que el març passat va presentar el Pla avifauna a Catalunya, amb el qual invertiria  aquest any 4,6 milions d’euros en adequar les esteses.

Querella a Tarragona

El fiscal de Tarragona Ignacio Monreal  també va presentar, la primavera passada,  una querella contra la companyia Endesa i cinc administradors des del 2015 a l’actualitat per les aus mortes en aquest territori. En la querella, el fiscal  sosté que “en tota la província de Tarragona i en general a Catalunya, la immensa majoria dels suports situats dins la zona de protecció no presenten cap mena de mesures contra l’electrocució, incomplint l’establert el RD 1432/2008” ,i hi afegeix: “En alguns casos es mantenen aquests suports letals, en altres suports es retoquen, però sense adequar-los a la normativa de forma que es garanteixi la seva innocuïtat, i altres cops s’arreglen, però en els voltants es mantenen altres, que no compleixen la normativa, o no hi ha un manteniment dels suports corregits, i la situació és perfectament evitable en tots els casos.”

El fiscal Monreal afirma que aquests punts letals están arreu i a la demarcació de Tarragona, especialment a la comarca del Montsià. La fiscalia precisa que en el període 2010 al 2018 a Catalunya se'n van comptabilitzar uns 3.184 casos de possibles  electrocució, dels quals més de 1.000 eren espècies protegides. S’indiquen, per exemple, 284 voltors, 144 mussols reals o 130 àguiles culebreres.

En el cas de la comarca de Tarragona,  el fiscal detalla que “entre els anys 2008 i principis de 2021 s’han localitzat uns 308 possibles casos de l’electrocució i trams sencers de línies sense adequar, amb correccions limitades només a suports concrets” i sosté que “inclús hi ha suports corregits de deficient  conservació que tornen a provocar electrocucions”.

 

Foto principal: Operaris en una torre elèctrica /ACN