La Junta d'Andalusia, governada pel PP i Ciutadans amb el suport de Vox, ha anunciat les medalles d'Andalusia d'enguany, que es lliuraran el proper dia 28 de febrer al Teatro de la Maestranza de Sevilla, amb motiu del Dia d'Andalusia. La Legió Espanyola ha obtingut el premi als Valors Humans. Això a desgrat dels continus pronunciaments ultradretans i antidemocràtics de nombrosos caps de la Legió, fins i tot a mitjans del propi cos.

El pretext: les missions de pau

Juan Marín, de Ciutadans, vicepresident de la Junta d'Andalusia, ha anunciat en roda de premsa el premi a la Legió, que celebra aquest any el seu centenari. Marín ha al·legat que a la dècada dels vuitanta, la Legió ha patit "una profunda reestructuració" i que "ha participat a missions internacionals per al manteniment de la pau". El vicepresident de la Junta ha apuntat que la Legió en aquestes missions ha obtingut "el reconeixement internacional" i distincions com el Premi Príncep d'Astúries de la Pau. Malgrat tot, Marín no ha estat capaç de detallar quins valors humans són els que han fet merèixer a aquest cos militar aquest reconeixement. La Legió comparteix la medalla als Valors Humans amb Ana Bella Estévez, de la Xarxa de Dones Supervivents, per la seva lluita contra la violència masclista.

Altres guardonats

Les altres medalles han estat per a Rafael Escuredo Rodríguez (Medalla Manuel Clavero Arévalo), María Castellano Arroyo (Medalla de les Ciències Socials i les Lletres), Antonio de la Torre Martín i Vanesa Martín Mata (Medalles de les Arts), Joaquín Sánchez Rodríguez (Medalla de l'Esport), Real Maestranza de Caballería de Sevilla i André Azoulay (Medalles de la Solidaritat i la Concòrdia), Verdita Comercializadora Agrícola (Medalla de l'Economia i de l'Empresa), Instituto de Astrofísica de Andalucía (Medalla de la Investigació, la Ciència i la Salut), Salón Internacional del Caballo -SICAB- i Real Sociedad de Carreras de Caballos de Sanlúcar de Barrameda (Medalles a la Projecció d'Andalusia), i Montserrat Zamorano Toro (Medalla al Mèrit Medioambiental). Paral·lelament el torero Curro Romero i el periodista Antonio Burgos han obtingut la distinció de Fills Predilectes d'Andalusia.

Un premi en la línia

L'any 2018 ja es va donar una medalla d'Andalusia a la Maria Elvira Roca Barea, pels seus estudis d'història revisionista en què elogiava la colonització espanyola d'Amèrica, i el 2019 va ser guardonada amb el mateix premi la IV Zona de la Guàrdia Civil.