El judici per l'espoli del Palau de la Música perpetrat per Fèlix Millet i Jordi Montull quedarà aquest divendres vist per a sentència, després de quatre mesos de sessions centrades especialment a intentar determinar si CDC va cobrar "comissions" de la constructora Ferrovial a través de la institució cultural.

Després d'una trentena de sessions, el judici, que va arrencar el passat 1 de març, acabarà amb l'exposició dels informes per part dels responsables civils a títol lucratiu, entre ells CDC, en una vista en la qual els quinze acusats podran fer ús del seu dret a l'última paraula.

Fèlix Millet i Jordi Montull, que s'han estalviat els informes finals i no han assistit al judici aquestes darreres setmanes, tornen aquest divendres, però en principi no està previst que facin ús del seu últim torn de paraula. En canvi sí que sembla que ho faran Gemma Montull i Daniel Osàcar, extresorer de CDC. 

El judici, dirigit per la secció desena de l'Audiència de Barcelona, s'ha celebrat excepcionalment, per raons d'espai, a la Ciutat de la Justícia –precisament una de les obres sospitoses d'haver estat adjudicades a Ferrovial a canvi de comissions a CDC–.

Millet amb paraigua / EFE

Els moments clau

1 març: La defensa de CDC evita exposar els seus càrrecs en el judici en renunciar a 36 testimonis, entre ells dos exconsellers de Jordi Pujol.

2 març: En el tràmit de qüestions prèvies, el fiscal Anticorrupció Emilio Sánchez-Ulled adverteix que l'espoliació va suposar un perjudici per a la societat en el context del "finançament il·legal" de CDC mitjançant l'"abús" en els "pagaments il·lícits" de Ferrovial al partit a través del Palau de la Música.

8 març: L'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet admet davant el tribunal que Ferrovial va pagar comissions il·legals per l'adjudicació d'obra pública a CDC a través de l'entitat cultural. L'exdirectora financera del Palau Gemma Montull assegura que el "Daniel" que figura en alguns gràfics de comptabilitat interna vinculats als pagaments de Ferrovial era el llavors tresorer de CDC Daniel Osàcar.

9 març: Daniel Osàcar nega que CDC es financés il·legalment a través del Palau i defensa els convenis entre l'entitat i la fundació afí al partit perquè en les festes majors "no posessin només música andalusa". El saquejador confés Jordi Montull –mà dreta de Millet– afirma que les "comissions" es van elevar del 3 al 4% perquè CDC "demanava més diners".

10 març: Els dos exdirectius de Ferrovial jutjats, Pedro Buenaventura i Juan Elizaga, neguen que els milionaris patrocinis de la constructora al Palau ocultessin comissions a CDC. Els directius de dos proveïdors de CDC –Altraforma i Hispart– acusen el partit de lucrar-se amb el desviament mitjançant factures falses que pagava Millet.

20 març: El representant legal de CDC Francesc Sánchez –un dels detinguts en la causa del 3%– afirma davant el tribunal que és "normal" i "habitual" que empreses que treballaven per al partit fessin donacions a la formació i nega que Convergència es lucrés amb el saqueig.

24 març: Els representants de dues empreses –Horencat SL i CBM 10 SL– al·leguen que els van falsificar les factures amb les quals el Palau va justificar davant Hisenda suposades "comissions" a CDC.

27 març: L'exdirector de l'oficina central de Catalunya Caixa admet que va pagar xecs en finestreta de fins a 120.000 euros emesos pel Palau de la Música sense identificar el portador i sense que els seus responsables avisessin el Servei de Prevenció del Blanqueig.

28 març: L'exdirector general del Palau Joan Llinares, que va succeir Millet després d'esclatar l'escàndol pel saqueig, revela que l'exconseller Felip Puig (CDC) li va trucar, a través d'un telèfon ocult en un calaix de l'antic despatx de Jordi Montull, per saber si el cas afectava el partit.

5 abril: Elisabet Barberà, que durant 35 anys va ser secretària de Fèlix Millet, confirma al tribunal que el saquejador confés lliurava sobres "tancats i gruixuts" a l'extresorer de CDC Carles Torrent, mort el 2005.

10 abril: El dirigent de CDC Àngel Colom reconeix que Fèlix Millet li va donar 75.000 euros per eixugar els deutes de l'extint Partit per la Independència (PI), que va fundar després d'escindir-se d'ERC, a suggeriment d'uns "amics", sense revelar de qui es tractava, que li van indicar que era un "mecenes cultural".

11 abril: L'inspector en cap del grup 24 de la brigada de blanqueig de capitals de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional reafirma davant el tribunal l'informe en el qual concloïa que Ferrovial va finançar il·legalment CDC amb "comissions il·lícites". L'actual tresorer del partit, Andreu Viloca –investigat en el cas del 3%–, al·lega que no li consta cap entrada il·legal de diners a CDC.

24 abril: Els pèrits de l'Agència Tributària i de l'auditora Deloitte certifiquen que Millet i Montull van desviar 2,5 milions d'euros del Palau a obres particulars, sense comptar els 0,8 milions procedents del Consorci del Palau.

26 abril: Els pèrits de l'Agència Tributària ratifiquen que el Palau va pagar en efectiu als extresorers de CDC Carles Torrent i Daniel Osàcar quantitats que Ferrovial els feia arribar mitjançant aportacions a la Fundació de l'entitat cultural.

27 abril: Els pèrits de l'Agència Tributària detallen que Fèlix Millet es va repartir amb CDC comissions del 4% de la constructora Ferrovial, que segons els seus càlculs va pagar en total 6,6 milions a la formació entre els anys 2000 i 2008 per l'adjudicació d'obra pública.

17 maig: La Fiscalia eleva a vuit anys de presó la seva petició per a Daniel Osàcar i la rebaixa substancialment a Fèlix Millet (10 anys i deu mesos), Jordi Montull (10 anys i deu mesos) i Gemma Montull (3 anys de presó, un d'ells substituïble per multa).

26 maig: L'Audiència de Barcelona rebutja admetre un nou escrit de conclusions del Consorci del Palau de la Música per acusar CDC de lucrar-se amb el saqueig, en entendre que aquesta modificació –que va ser forçada per l'Ajuntament de Barcelona–, va arribar fora de termini i acceptar-la podria provocar la nul·litat del judici.

29 maig: El fiscal Emilio Sánchez-Ulled denuncia en el seu informe que l'espoliació del Palau no pot entendre's sense l'existència d'un "cercle sociopolític" en què "la bandera justifica gairebé qualsevol atropellament amb la cartera".

30 maig: El fiscal Ulled carrega contra l'"esquema mental" que identificava CDC amb la Generalitat en el seu presumpte finançament il·lícit a través del Palau, que era la "canonada" amb la qual Ferrovial feia arribar les seves "comissions" al partit.

6 juny: La defensa de Fèlix Millet carrega contra les "draconianes" penes que li demanen la Fundació del Palau (81 anys) i el Consorci (21 anys) mentrestant, segons el seu parer, les dues entitats "encobreixen" el suposat finançament il·lícit de CDC.

7 juny: L'advocat de CDC i de Daniel Osàcar, Xavier Melero, qüestiona la delació de Millet i els Montull sobre el presumpte finançament il·lícit del partit, en considerar que és "invàlid" perquè van vulnerar el principi de contradicció, i replica al fiscal Ulled que la bandera dels saquejadors confessos és "la pirata" i no la catalana.

8 juny: La defensa dels exdirectius de Ferrovial jutjats al·lega que els seus convenis amb el Palau no eren simulats ni van servir per alterar concursos públics i es desmarca de l'ús que després va donar a aquests diners Fèlix Millet.