L’exdelegada del govern espanyol a Ceuta, Salvadora Mateos, i la vicepresidenta primera de l’executiu regional, Mabel Deu (PP), seran jutjades per un presumpte delicte de prevaricació continuada en el retorn al seu país, l’agost del 2021, de 55 menors marroquins immigrants no acompanyats, informa l’agència Europa Press aquest divendres. Les dues responsables polítiques haurien obviat de forma “grollera” el que estableix la Llei d’Estrangeria pel que fa a immigrants menors no acompanyats, condició que ja els fa vulnerables. Mateos va ser destituïda per aquest cas.

Segons la interlocutòria de la magistrada responsable del cas, l’exdelegada era administrativament competent per portar a terme els tràmits relatius a la repatriació dels nens immigrants no acompanyats. Ara bé, segons la resolució, Mateos “va prescindir absolutament del procediment establert aprofitant la disponibilitat que les autoritats marroquines mostraven excepcionalment per rebre” a almenys part dels menors que havien accedit irregularment a la localitat espanyola el maig de l’any passat.

Deu, que va renunciar a les competències de Menors el passat mes de juliol, estava d’acord amb l’altra investigada “en procedir a lliurar a Marroc els menors sota la seva guàrdia, prescindint, sabent-ho, de qualsevol procediment i del dictat de la preceptiva resolució individualitzada d’acord amb la legalitat nacional i internacional de protecció dels drets els menors”.

La fiscalia de Ceuta va obrir diligències

Els comportaments de les dues acusades ja ha estat reprovat en primera i segona instància per la via del contenciós-administratiu. L’associació La Escuela va denunciar la seva actuació per la via penal i la Fiscalia de la ciutat autònoma va obrir diligències d’investigació que van derivar en una instrucció després de la qual ha resultat indiciàriament constatat que “van actuar de comú acord amb flagrant i grollera infracció” de la normativa al respecte”. A més, també van actuar sabent que el que feien era il·legal, “perseguint amb la seva decisió arbitrària repatriar col·lectivament els menors immigrants sense observar ni respectar els seus drets”.

Les dues investigades “van desoir la prohibició de repatriacions col·lectives, van prescindir en absolut del procediment administratiu, en especial de l’audiència del menor, el seu dret a l'assistència lletrada i d’intèrpret”. Així mateix, “es va prescindir del tràmit previ d’audiència del Ministeri fiscal i del deure de dictar resolució motivada on es ponderi l’interès del menor”. D’aquesta forma, “es va conculcar el dret al recurs contra la decisió de repatriació, perquè el que va passar és que directament es va passar a la fase d’execució, que era la finalitat perseguida”.