L'1 de març del 2017. Aquesta és la data triada per les 38 parts del cas del Palau de la Música que s'han reunit aquest dilluns al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en una reunió excepcional per mirar de trobar una data per jutjar Fèlix Millet i Jordi Montull. Finalment el judici començarà d'aquí a cinc mesos i es preveu que Millet i Montull declarin a partir del 8 de març.

7 anys després que es destapés el cas ha calgut una reunió de pràcticament dues hores per creuar les agendes de totes les parts i trobar no només la data d'inici del judici, sinó també prou continuïtat com per fer les 55 sessions que finalment es faran.

El judici començarà l'1 de març i està previst que s'acabi el 27 de juny. Hi haurà 55 sessions de 9'30h a 15h. Les sessions no seran contínues. S'ha deixat algun dia enter mig, perquè alguns advocats tenien tràmits judicials d'altres casos. 

Els acusats declararan el 8, 9 i 10 de març. I els primes a declarar seran Fèlix Millet i Jordi Montull. Les defenses han plantejat si cal que estiguin presents a totes les sessions. Hi ha algun cas d'empresaris que per feina voldrien estalviar-se tot el judici i anar-hi només els dies de declaració i quan els reclami el tribunal, com va passar en el cas Nóos. Però aquest punt, segons fonts judicials, s'ha deixat per resoldre el primer dia del judici durant les qüestions prèvies.

L'advocat de Jordi Montull, Jordi Pina, s'ensuma però que s'hauran d'estar tot el judici a la sala: "El nas em diu que s'hauran de quedar tots", ha dit en declaracions a El Nacional. L'advocat de l'acusació particular, Àlex Solà, ha recordat, però, que assistir a les sessions "no és un castic, és un dret".

Per poder encaixar totes les peces del puzle s'ha hagut de fer una reunió amb totes parts que ha durat gairebé 2 hores. Estava prevista que comencés a dos quarts de 10 del matí, però no ha començat fins una hora més tard. Hi hagut algun retard i ha costat asseure totes les parts i posar ordre per començar la reunió que s'ha fet a la Biblioteca del Palau de Justícia.

Un cop fixat el calendari, s'haurà de complir i no es canviarà res si no és estrictament necessària i per força major. Amb tot, s'han fixat prou dies per garantir poder complir el calendari en el cas que s'allargui.

Macrojudici

La gran quantitat de parts ha obligat, a més, a fer el judici a la Ciutat de la Justícia. No hi ha prou espai al Palau de Justícia per encabir totes les parts. De fet, la reunió d'aquest dilluns es farà a la Biblioteca del TSJC

Per jutjar Millet i Montull caldrà habilitar l'Auditori de la Ciutat de la Justícia. Un espai tècnicament millor i amb més capacitat, però amb més dificultats d'accés per a totes les parts. 

El sumari té 65 capses amb 102 volums. Són un total de 60.784 folis a més de la documentació de les peces separades de situació.

Hi ha 38 parts processals: 16 acusats, 2 acusacions públiques, 4 acusacions particulars i/o populars, responsables civils a títol lucratiu i 11 entitats jurídiques com a responsables civils subsidiàries.

En total hi haurà 30 togues durant el judici: 24 lletrats de la defensa, 4acusacions populars i particulars i 2 acusacions públiques.

Es calcula que Millet i Montull es van quedar 30 milions d'euros del Palau de la Música i que Convergència Democràtica va cobrar 6,6 milions en comissions de Ferrovial a canvi de l'adjudicació d'obra pública. 

El fiscal demana per a Millet i Montull una pena de 27 anys i mig de presó per a cadascun. Per a Gemma Montull, 26 anys de presó. L'acusació popular, la FAVB, demana 37 anys de presó per a Millet i 25 per a Montull. 

A més, el Ministeri Públic sol·licita 7 anys i mig de presó per a l'extresorer de CDC Daniel Osácar, i 4 anys de presó per a dos directius de Ferrovial. Convergència també s'asseurà al banc dels acusats com a responsable civil. Se li atribueix el cobrament de 6,6 milions d'euros per “comissions il·lícites”. 

Fent-se esperar

El judici a Millet i Montull serà 7 anys i mig després que es destapés tot el cas, amb els escorcolls a la seu del Palau de la Música, i després d'una de les instruccions més llargues que es recorden, juntament amb la del cas Treball o Hisenda. Casos tots tres amb afectacions directes a partits i càrrecs polítics i públics. 

Fins i tot el conseller de Justícia, en una entrevista recent a El Nacional, va destacar la lentitud poc normal amb la qual s'havia investigat el cas. "La gent no entén, i m'incloc entre molts dels que no entenem que una instrucció hagi pogut durar tants i tants anys per complexa que fos", va dir Carles Mundó.

El jutge adverteix totes les parts que "un cop fixat el calendari d'assenyalaments, no s'acordarà cap suspensió" del judici "per coincidència d'assenyalaments que no s'hagin posat de manifest i documentat" en la reunió del proper 3 d'octubre que es farà a la Biblioteca del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya