Satisfacció. És el que expressa Plataforma per la Llengua per la resolució de l’Audiència de Barcelona, que ha ordenat reobrir la investigació, a partir de la denúncia presentada per l’entitat, i preparar-la per a judici contra dos agents de la Guàrdia Civil  per haver vexat un veí flamenc, Kris Charlier per haver parlat en català a l’aeroport del Prat de Llobregat, el 2019. La secció setena de l’Audiència qualifica l’actuació dels agents de “desproporcionada”, i que en el judici s’exposin les proves existents i es resolgui si van ser autors d’un delicte contra la integritat moral. La defensa dels agents va indicar que no va haver-hi cap conflicte amb la llengua pròpia, ja que el cap del cos armat  parla francès, però el tribunal afirma: “Resulta curiós que a l’aeroport hi hagi agents que parlen anglès o francès, llengües no oficials en el nostre país, i cap parlés amb el passatger en català, llengua amb la qual més còmode se sentia (...) Sent aquest un dels dos idiomes cooficials a Catalunya, el passatger tenia tot el seu dret a expressar-se en un d’aquests i no va poder.”  Ara, la titular del jutjat d’instrucció 3 de l’Hospitalet de Llobregat haurà de reobrir la causa i realitzar les fases “de preparació de judici oral”. La fiscalia, com l’Advocacia de l’Estat, van aprovar l’arxivament de la causa, però l’acusació de Charlier, segur que  presentarà l’escrit d’acusació contra els agents.

Els fets van passar la matinada del 9 de  desembre de 2019, quan Kris Charlier  passava el control de l’aeroport del Prat per anar a Brussel·les. En l’arc de seguretat, un agent li va preguntar que era  el que portava sota el jersei i ell va dir que una bossa d’estómac pel càncer de còlon patit, va avisar-lo que  no ho volia ensenyar en públic i l’agent va avisar la Guàrdia Civil. Els dos agents van fer-li mostrar la bossa davant de totes les persones que hi havia, i a més a més el van portar a una sala. Charlier es va dirigir a ells en català, fet que va molestar als agents, i ell va dir-los que és amb la llengua que millor s’expressa i que viu a Bigues i Riells. Per l’acusació del ciutadà flamenc, exercida per Eulàlia Obradors, els agents amb aquest comportament  el van mumiliar i van cometre un delicte contra la integritat moral i de falsedat  de document oficial en redactar davant d’ell dues denúncies falses.

 

Desproporció

La secció setena de l’Audiència de Barcelona -amb la magistrada Ana Rodríguez de ponent- considera hi ha indicis de desproporció en els agents, ,i d'un d'ells -recorda- va sortir l’afirmació: “Aquest avui no vola”, com així va passar. La primera irregularitat, pel tribunal, és que el ciutadà no es pogués expressar en català. La segona, haver de tornar a ensenyar la bossa i dur-lo a una saleta, i la tercera, no permetre’l agafar el vol, quan ja era dins l’avió, en assegurar que estava alterat, fet que no era cert. La jutgessa  de l’Hospitalet va afirmar que la responsabilitat  de fer-lo baixar d el'avió va ser del comandant, fet desmentit per la companyia. La defensa dels agents va indicar que el protocol obliga a retirar una persona que està alterada, però no era el cas de Charlier, conclou el tribunal.