Gerhard (@Gerhardincatalonia), un jove sud-africà que penja les seves peripècies d'ençà que va arribar a Catalunya al seu compte de TikTok, s'ha fet viral a les xarxes gràcies als seus esforços per aprendre català. Al seu perfil es defineix com 'a guiri in Catalonia' i ha aterrat al país perquè la seva parella és catalana, i a través del compte va explicant tot el que ha après des de la seva arribada, en to humorístic. Un dels vídeos més coneguts és un en què reclama que es parli català a Catalunya, ja que es troba amb molta gent que li respon en castellà quan ell parla en català. En una publicació a TikTok, el jove expressava la seva frustració per aquest motiu. Visiblement decebut, explica que va anar al supermercat i va demanar-li en català a l'encarregat una bossa i aquest li va respondre en castellà: "¿Qué? ¿Quieres una bolsa?". A més, li va dir que volia pagar amb targeta i l'encarregat va tornar-li a dir: "¿Qué? ¿Quieres pagar con tarjeta?". El jove sud-africà va acabar el vídeo enviant un missatge a tots aquells que no responen en català: "Home, som a Catalunya, si us plau parla la llengua de la meva gent, gràcies".

@gerhardincatalonia Us passa a vosaltres també? #learncatalan #barcelona #fyp ♬ original sound - Gerhard | A guiri in Catalonia

Un dels leitmotivs del perfil d'aquest jove sud-africà és el seu esforç per aprendre català i si des de la societat catalana se l'ajuda. Davant la queixa que se li adrecen en castellà, els seguidors d'aquest jove li recomanen anar al Bon Preu, on "normalment parlen en català". Un cop entra al supermercat, assegura que de moment tot va bé "perquè tenim Txarango sonant". En el moment de pagar la compra, s'adreça a la caixera en català i la noia també li contesta en català i, a més, la noia fins i tot el corregeix, dient-li que "una bossa" és en femení, gest que agraeix. "Gràcies que em responguis en català", li diu en Gerhard "no passa habitualment, i em parlen en castellà". 

@gerhardincatalonia Si us plau, no us atureu amb aquests grans suggeriments #learncatalan #catalunya #bonpreu #fyp ♬ original sound - Gerhard | A guiri in Catalonia

Girona enamora 

Un altre dels vídeos que més ha triomfat a les xarxes ha estat un en què viatja per primer cop a Girona, on, segons els seus seguidors, "sí que et parlen en català" i així "poder enriquir la meva cultura catalana". En Gerhard passeja pels carrers de Girona, on fa la primera parada a la figura coneguda com 'el cul de la lleona', la segona és la majestuosa catedral de Girona "per fi he pogut veure la catedral on es va gravar Joc de Trons". L'aventura gironina continua pel barri antic de Girona, fins que s'asseu a fer una cervesa a un dels locals més coneguts de la ciutat, el Konig, i després a dinar a un altre restaurant, on en Gerhard fa la comanda en català per comprovar que els catalans també se li adrecen en català. 

@gerhardincatalonia Replying to @iisi ♬ original sound - Gerhard | A guiri in Catalonia

Havent dinat, toca recomanació a la porta del Consorci per a la Normalització Lingüística, on apunten que 21 dies són els que calen per canviar el costum. Un dels reptes que apareix a l'aparador és mantenir el català quan algú et parla en castellà i "això és exactament el que necessitem els de fora per aprendre català". Següent parada de la ruta per Girona: les mosques de Sant Narcís, on diuen que s'ha de demanar un miracle mentre es toca, Gerhard  demana parlar algun dia fluidament en català. Última parada a la llibreria Les Voltes, on tots els llibres són en català. I el punt final de la ruta és la muralla de la ciutat, on assegura que "puc dir de veritat que Girona enamora".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!