Joan Planellas és el nou arquebisbe de Tarragona. El clergue gironí ha estat ordenat en una missa solemne aquest dissabte a la Catedral de Tarragona. La cerimònia oficiada pel cardenal-arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha aplegat més de 2.000 persones, entre fidels, clergues i autoritats. Entre d'altres hi ha estat present la consellera de Presidència, Meritxell Budó.

Joan Planellas - ACN

En l'ordenació, que s'ha allargat gairebé tres hores, Planellas ha expressat que és un motiu de "gran joia" esdevenir el nou líder de l'arxidiòcesi de Tarragona tot i sentir, ha dit, un "xic de tremolor". En la seva intervenció, l'arquebisbe ha refermat el seu compromís per "encarar les problemàtiques pastorals" de l'Església a través de la "unitat" de les diòcesis.

Procedent de la catedral gironina

Nascut a Girona el 7 de novembre de 1955, Planellas va ser ordenat diaca a l'església parroquial de Verges el 1981 i ordenat prevere a l'església parroquial de Santa Maria de Banyoles el 1982. Va cursar els estudis al Seminari Diocesà de Girona del 1968 al 1979 i a la Universitat Pontifícia Gregoriana de Roma del 1979 al 1981, i del 2003 al 2004, va ser allà on es va llicenciar i doctorar en Teologia Dogmàtica. Entre d'altres responsabilitats, del 1996 al 2002 va ser el rector del Seminari Diocesà de Girona, d'on també en va ser professor de Teologia Dogmàtica. Paral·lelament, del 1997 al 1998 va ser director de l'Institut Superior de Ciències Religioses de Girona. L'any 2008 va ser nomenat Canonge del Capítol de la Catedral de Girona i, des del 2013, és membre del Consell Presbiteral. 

Rebutjat per l'unionisme

Joan Planellas és conegut per la seva afinitat amb el soberanisme. Ha condemnat repetidament l'existència de presos polítics. I això ha estat durament condemnat per alguns polítics unionistes. Alejo Vidal-Quadras, de Vox, i Jordi Cañas, de Ciutadans, van criticar durament la decisió del Papa Francesc de nomenar Planellas com a arquebisbe de Tarragona per la seva filiació política.