El jutge que instrueix el cas de l'accident de l'Alvia, Andrés Lago, ha cridat a declarar en qualitat d'investigat el director de Seguretat en la Circulació d'Adif en el moment de l'accident, Andrés Cortabitarte, com a presumpte responsable de 80 delictes d'homicidi i lesions per imprudència. Cortabitarte haurà de declarar el proper 22 de març a les 10 hores, segons una interlocutòria amb data el 10 de març.

L'Audiència Provincial d'A Coruña va ordenar el mes de maig passat reobrir la instrucció per l'accident que va causar 80 morts i més de cent ferits després que el titular del Jutjat d'Instrucció número tres de Santiago, el mateix que ara ha cridat a declarar Cortabitarte, la donés per tancada el gener de l'any passat. Fins ara, la instrucció s'havia tancat amb el maquinista d'aquest comboi, Francisco José Garzón Amo, com a únic investigat.

Segons la interlocutòria del jutge d'instrucció, en vista dels informes pericials aportats "no hi va haver una avaluació integral de riscos prèvia a la posada en funcionament de la línia 082", en la qual es va produir l'accident en un revolt del barri d'Angrois, als afores de Santiago.

La interlocutòria assenyala que hi havia una situació de risc al revolt d'A Grandeira, i considera que el risc va ser convenientment detectat i comunicat a Adif tant per l'UTE encarregada de la construcció del tram com per Ineco, "reconeixent ambdós la insuficiència del sistema Asfa per conjugar o mitigar aquest". Afirma que Adif era la responsable de gestionar el risc i que "no va complir amb aquest deure" (...) "el que en termes de contribució causal al resultat finalment produït equipara l'esmentat incompliment a la imprudència del maquinista".