Els Mossos d’Esquadra es miraran ara la mort del científic que estudiava la malaltia de Creutzfeldt-Jakob, el que popularment és conegut, en animals, com la de les vaques boges, al laboratori 4141 de la Universitat de Barcelona, a l’Hospitalet de Llobregat. L’objectiu de la Unitat Central de Consum, la unitat de la policia catalana que investiga possibles delictes de salut pública relacionats amb intoxicacions alimentàries, fraus amb medicaments o la salubritat dels aliments, investigarà si es va produir algun tipus de delicte en la gestió de les mostres no autoritzades que van ser localitzades al laboratori on a més del científic que va morir també hi van treballar altres persones relacionades amb l’Institut d’Investigació Biomédica de Bellvitge (IDIBELL), participat per diversos organismes universitaris i científics de Catalunya.

En el moment dels fets ningú va posar en coneixement dels fets la policia catalana. És més, preguntats per ElNacional.cat, quan aquest fet va ser destapat per El País, la setmana passada, fonts de la policia catalana van assegurar que no en tenien coneixement i que ni la Unitat d’Investigació (UI) de la comissaria de l’Hospitalet de Llobregat dels Mossos ni cap unitat central havia investigat el cas. Ara, però, s’ha decidit que els investigadors de la Unitat Central de Consum obrin diligències per aclarir si l’obtenció i la gestió de les mostres es va fer correctament. Els Mossos, de moment, han demanat informació a IDIBELL i també han demanat poder tenir accés a les informacions sobre la malaltia del científic, per confirmar quin va ser el motiu de la mort.

Unitat Central de Consum dels Mossos

La Unitat Central de Consum, que forma part de la Comissaria General d’Investigació Criminal, és la que s’encarrega, des de 1992, de la investigació de possibles delictes relacionats amb un ús il·legal de productes farmacèutics i de possibles intoxicacions alimentàries. És una unitat amb molt pocs agents però molt especialitzats amb coneixements científics i de procediments administratius, que és on basen tota la seva investigació. L’anàlisi de tots els elements que ara puguin aconseguir els agents d’aquesta unitat, tot i que faci molts mesos de la mort del científic, que es va començar a trobar malament l’any 2020 i va morir l’any passat, l’any 2022, als 45 anys, serviran per ajudar també a aclarir els fets. 

Les informacions que s’han conegut fins ara, i que ha avançat El País, demostren que a l’interior del laboratori 4141 hi havia mostres humanes de persones que havien mort a causa de la malaltia de Creutzfeldt-Jakob, unes mostres que oficialment mai es van autoritzar. El científic que va morir treballava en aquest laboratori, amb un equip per investigar aquesta malaltia, des de 2018 si bé abans havia estat també fent recerca d’aquesta malaltia a Alemanya, on algunes fonts asseguren que s’hi va poder contagiar allà, si bé des d’aquests centres ho neguen i asseguren que allà no es treballa amb mostres humanes, fet que faria impossible que hagués pogut contraure la malaltia en els dos centres de recerca alemanys on va treballar. 

Investigació per aclarir com va morir

La mala gestió de les mostres, que es van trobar a un laboratori sense mesures de bioseguretat i fora dels espais on podien ser, i si això va ser el que va contagiar l’home, ho haurà de provar d’aclarir la investigació interna de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) de manera interna i els Mossos d’Esquadra de manera externa. Ara per ara, es tracta d’una investigació merament policial i encara no s’ha entrat a cap jutjat ni s’han demanat mesures que hagi d’avalar un jutge.