Una investigació catalana publicada a la revista científica 'Nature' ha revelat que una nova tècnica permet conèixer els "codis de barres" escrits a l'ADN humà i que ajuden a saber com envelleix la sang. Aquest seria un primer pas per a la detecció primerenca de malalties relacionades amb la sang, com la leucèmia, i per les teràpies de rejoveniment, sense recórrer a modificacions genètiques. La investigació ha estat desenvolupada per científics del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i ha estat possible després d'un estudi amb donants de medul·la i ratolins.

Els científics demostren que les cèl·lules mare sanguínies envelleixen reduint la seva diversitat i afavorint tipus associats o "clons" que porten a la inflamació crònica, uns canvis que són "gairebé universals" a partir dels 60 anys. "Hem aconseguit posar un codi de barres a aquests tipus de cèl·lules que redueixen la diversitat i robustesa del sistema", ha explicat en roda de premsa el cap de grup al Centre de Regulació Genòmica (CRG), Lars Velten, qui ha coliderat l'estudi amb l'investigador de l'IRB Alejo Rodríguez-Fraticelli.

Porta oberta a les teràpies antienvelliment 

Per la seva banda, Rodríguez-Fraticelli ha volgut destacar que aquesta troballa ha estat possible gràcies a una tècnica desenvolupada a Barcelona que permet seguir els "codis de barres" de l'ADN en sang durant llargs períodes de temps, la qual cosa dona ales a estudiar teràpies de rejoveniment directament en humans, sense recórrer a modificacions genètiques. "El que hem descobert és molt emocionant, és una cosa que canviarà la forma com estudiem les cèl·lules i la sang als llibres de text", ha afegit.

En aquest sentit, l'estudi obre la porta a les teràpies d'antienvelliment en humans, després que estudis en ratolins hagin demostrat que l'eliminació selectiva de les cèl·lules mare, relacionades amb la inflamació crònica, pot augmentar la producció de limfòcits que combaten les infeccions i millorar les respostes immunitàries.

Detecció precoç de la leucèmia i altres malalties

L'estudi també va descobrir que alguns clons grans de cèl·lules albergaven mutacions relacionades amb l'hematopoesi clonal, un procés en el qual algunes cèl·lules mare sanguínies adquireixen mutacions que els permeten créixer i multiplicar-se més ràpid que d'altres. El fenomen es torna més comú amb l'edat i s'ha demostrat que augmenta el risc de malalties cardíaques, accidents cerebrovasculars i leucèmia.

Davant d'aquesta demostració, els investigadors apunten que en el futur els metges podrien avaluar el comportament clonal de la sang per a la detecció primerenca de malalties. Es tracta d'una forma de controlar com està envellint el conjunt de cèl·lules mare sanguínies d'una persona anys abans que es desenvolupi qualsevol malaltia. Així, les persones amb una pèrdua més ràpida de diversitat o una ràpida expansió de clons de risc podrien ser assenyalades per rebre atenció preventiva.

Lars Velten ha indicat el potencial per a la implementació de cribratges si és possible desenvolupar la tècnica abaixant el preu actual disponible (al voltant de 5.000 euros per cas) fins al voltant dels 50. "Això creiem que és possible i obre la porta a prevenir millor la leucèmia", ha apuntat. Els investigadors han recordat que les malalties a la sang, com la leucèmia, no són tan fàcils de detectar a temps com el càncer de mama, entre d'altres, que té una forma i consistència més visible.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!