Només falten les últimes revisions perquè el departament d'Interior posi en marxa el pla per detectar casos de radicalització islamista a les escoles. Es tracta d'un pla que estan elaborant els mossos d'esquadra per a "facilitar a la comunitat educativa la detecció dels indicis o observacions que puguin fer determinar a la policia que un alumne o alumna del centre educatiu pot estar en procés de radicalització", segons informen fonts d'Interior a El Nacional.

Com va ocórrer amb el pla per detectar pertinença de l'alumnat a grups organitzats juvenils violents (com ara les bandes llatines), el pla girarà entorn de la figura de la policia de proximitat, que serà qui informi d'aquests indicis a la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà si la direcció del centre n'observa. Aquestes observacions que poden ser útils a la policia per detectar casos de radicalització poden ser l'absència continuada d'un alumne a activitats extraescolars, baixi el seu rendiment a l'escola, canvia els seus hàbits de vestimenta en poc temps o altres que el personal docent vegin rellevants. Aquestes dades s'encreuaran amb possibles dades que ja estiguin en coneixement de la policia. En cas que la policia confirmi les sospites, se seguirà un protocol a tres bandes, amb la família, els diferents graons dels cossos policials i l'escola.

Organitzacions de professors lamenten que no se'ls hagi demanat opinió en cap moment per elaborar aquest pla, i ja han anunciat que no pensen fer de policies a les escoles. A Ramon Font, portaveu d'USTEC, li sembla greu que el pla posi el focus en l'islam i no en altres tipus de radicalització, i de fet li preocupa més la islamofòbia que la radicalització islamista: troba que la prevenció ha de venir de l'educació. "Em nego a donar un alumne per perdut", explica, "si s'hagués mantingut l'assignatura d'educació per la ciutadania, seria més eficaç que qualsevol protocol".  Interior assegura que no és aquesta la intenció, sinó donar suport a les escoles amb aquesta policia de proximitat amb qui podran estar en contacte permanent. 

Aquest pla es gesta des dels aptemptats de París del mes del 13 de novembre de 2015 i s'afegeix a un conjunt de línies d'actuació antiterrorista a Catalunya, entre les quals també hi ha presons i altres equipaments públics.