"Els reforços no serviran de res si abaixem la guàrdia. Aquesta és la revetlla de la prudència, l'atenció, la revetlla de la distància, mans i mascareta". Així ha presentat avui el conseller Miquel Buch el dispositiu especial per a una revetlla de Sant Joan especial. No només per les mesures de prevenció per evitar el contagi de Covid-19, sinó també perquè serà el primer cop des del mes de març que no hi ha, davant un dia festiu, cap restricció de mobilitat. 

Buch ha animat a gaudir de la revetlla després d'aquests mesos durs de confinament, però ha demanat que es faci amb totes les precaucions possibles, perquè si no, "els reforços no serviran si abaixem la guàrdia".

Es torna als 500.000 vehicles que es preveu que surtin de l'àrea metropolitana, com era habitual. I per això s'han previst, des d'aquesta tarda, 476 controls en aquesta zona. Però a més hi ha previst un reforç especial la nit del 23 de juny, que comprèn tant l'especificitat de la revetlla com del coronavirus. I per això es faran 950 controls més d'alcoholèmia, seguretat ciutadana, motos, distraccions, dispositius de seguretat passiva, velocitat i transport de pirotècnia

L'objectiu és "reforçar la presència de seguretat ciutadana a tot el país", ha explicat el director general de la policia, Pere Ferrer, que també ha recordat que el país continua en alerta terrorista 4 sobre 5. 

Revetlla excepcional amb mesures excepcionals i sense platja. Protecció Civil ha recomanat als alcaldes el tancament de les platges si no es poden garantir les mesures de seguretat. "És la revetlla de distància, mans i mascareta", ha dit Isabel Ferrer, directora general de Protecció Civil, i ha fet especial incidència en garantir les mesures per evitar el contagi: "En el moment que aquesta activitat no es pugui controlar, no es pot portar a terme".

Màxima prudència i màxima atenció a l'hora d'agafar el vehicle", ha reclamat, també, el director general del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau. El dispositiu comença aquest divendres a les 14h i es tanca dimecres, dia de Sant Joan, a la tarda. 

Hi ha un reforç també de Bombers, que estan ja en plena campanya forestal. "Hi ha un augment del risc d'incendis" i "malgrat les pluges, no es pot abaixar la guàrdia", ha avisat el director general de Prevenció, Extinció i Salvaments, Manel Pardo

Hi ha reforços als parcs de Bombers de la Generalitat i s'obren els parcs de bombers voluntaris, però es demana "molta precaució i autoprotecció" per a la nit més curta de l'any i també per als que vulguin gaudir aquests dies de festa de l'espai natural. L'any passat dels 22 serveis que es van fer a la muntanya, 16 van ser rescats. I el 36% dels incendis van ser de vegetació.

Aquesta és la segona nit de l'any amb més activitat i més riscos. El 112 registra "un increment extraordinari de trucades", ha dit el seu director, Joan Delort. L'any passat, 4.000 trucades van ser per incidents relacionats amb la revetlla, d'aquests el 60% van ser per focs en mobiliari urbà, vegetació i actes incívics. Delort ha destacat que aquest any estem davant "una situació incerta" i s'espera un "increment sobtat de mobilitat".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat