El Ministeri de l'Interior ha dirigit una comunicació a les delegacions del govern espanyol per orientar i graduar la incoació de sancions a partir de les actes que s'estan tramitant per incomplir el confinament generalitzat per l'estat d'alarma davant el coronavirus, amb multes que oscil·len entre els 601 euros i els 10.400 euros en aplicació de la llei de seguretat ciutadana, la coneguda com a llei mordassa.

En la comunicació, a la qual ha tingut accés Europa Press, el Ministeri de l'Interior diu que "considera oportú posar a disposició de les delegacions del govern espanyol un model de resolució d'incoació dels procediments sancionadors per la presumpta comissió d'infracció de desobediència a l'autoritat de l'article 36.6 de la Llei Orgànica 4/2015", és a dir, la llei mordassa que va aprovar el PP i que el PSOE i Podemos han promès derogar.

Interior justifica aquesta orientació a les delegacions amb la idea "d'actuar en benefici de la unitat de criteri en l'exercici de la potestat sancionadora, així com facilitar la tramitació dels corresponents procediments administratius".

Després d'un mes d'estat d'alarma, els diferents cossos policials han interposat 571.807 propostes de sanció per incomplir el reial decret de l'estat d'alarma, i són les delegacions del govern espanyol les que han de tramitar aquests expedients.

En la comunicació s'adjunta un quadre amb els "criteris de graduació de les propostes de sanció" que comencen amb una primera proposta de sanció d'acord amb la llei mordassa de 601 euros de multa per al "desplaçament no autoritzat sense circumstàncies concurrents".

L'infractor pot enfrontar-se a una multa més elevada per la seva "actitud inapropiada": 2.000 euros si hi ha "menyspreu" o 3.000 euros si hi ha "intimidació, quan no constitueixi infracció penal", ja que també és possible recórrer al Codi Penal, amb la possibilitat de penes de presó. Aquest menyspreu s'eleva encara més, fins a 10.400 euros, en el cas que l'infractor mostri "violència o amenaça".

Incomplir el dictat pel reial decret de l'estat d'alarma del 14 de març també pot comportar multes de fins a 10.400 euros si hi ha "organització o participació en activitats en comú, festes o celebracions", sempre que hi hagi "nivell de risc elevat en virtut del nombre de persones, circumstàncies i proximitat".

Multes per no identificar-se o anar amb menors

En els casos que hi hagi persistència a les restriccions de lliure circulació es contemplen multes de 1.200 euros, però si és en activitats no permeses en establiments comercials o industrials el quadre enviat per Interior a les delegacions del govern espanyol proposa d'elevar la multa a 2.000 euros.

La presència de menors, persones amb discapacitat o en situació de vulnerabilitat, "en especial en un vehicle sense causa justificada", ha de ser sancionat amb 1.500 euros, el mateix que si es detecta desplaçament no autoritzat en companyia d'altres persones o si el desplaçament és a segones residències.

El quadre de graduació de propostes de sanció en aplicació de la llei mordassa contempla 700 euros de multa per la "no-identificació inicial a causa de dificultats propiciades dolosament per la persona infractora" i de 1.500 euros per l'"actuació deliberada de l'infractor per evitar o dificultar la seva identificació".

La diligència de Marlaska

En roda de premsa el passat 13 d'abril, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va prometre que ser "molt diligents" per tramitar els expedients de sanció davant d'uns incomplidors que, com els comandaments policials, subratlla que són una minoria.

"Primer que siguin ferms, que s'executin i que tinguem els diners a disposició del Tresor Públic", va dir el ministre en resposta a una pregunta de la premsa, remetent-se a continuació al procediment administratiu que s'obre després de cada proposta de sanció, amb la participació de les delegacions del govern espanyol. A les actes policials no es fixa una quantitat, per la qual cosa la multa, si es concreta, es comunica a posteriori.

El volum d'actes per propostes de sanció en aplicació de la llei mordassa per incomplir l'estat d'alarma que han de tramitar les delegacions del govern espanyol va motivar una consulta a l'Advocacia General de l'Estat, que va dictaminar davant dels dubtes que no n'hi ha prou amb el mer incompliment per part dels ciutadans de les restriccions de mobilitat, sinó que és necessari a més desatendre les ordres que els donin els agents de les forces i cossos de seguretat de forma expressa i individualitzada.

Al seu informe, l'advocada general de l'Estat, Consuelo Castro Rey, va apuntar que saltar-se el confinament també pot vulnerar la llei de salut pública i la del sistema nacional de protecció civil, per la qual cosa les sancions també serien aplicables com la llei mordassa.