El Ministeri d'Interior ha anunciat que començarà a demà a advertir a algunes víctimes de violència masclista de si el seu agressor és reincident. Segons la instrucció aprovada, autoritats no advertiran en tots els casos, sinó que es farà només en aquells que segueixen uns certs criteris, principalment, si el seu agressor respon a un perfil de "persistent", que és com es coneix als homes amb antecedents per aquesta mena de delictes amb altres parelles anteriors. Segons dades del Ministeri, a l'Estat hi ha un 9,3% d'agressors persistents, uns 61.000 homes, per això les autoritats implementaran aquesta mesura en alguns casos, per tractar de pal·liar aquesta xacra.

Interior notificarà a les víctimes si el seu agressor és reincident

Més concretament, l'alerta s'activarà en cas que els policies detectin un nou cas de violència cap a una dona per part de les seves parelles o exparelles --encara que no formalitzi denúncia--, i quan l'agressor tingui antecedents en el sistema de Viogén amb una antiguitat de fins a cinc anys. S'exclouran casos prescrits o amb sentència absolutòria o amb acte de sobreseïment. Com funcionarà? Quan un policia o guàrdia civil comprovi una denúncia per violència masclista, estudiarà els antecedents de l'agressor i valorarà avisar la denunciant. És a dir, no serà una pràctica sistemàtica, sinó que dependrà del criteri policial i sempre que la informació sigui determinant per a la protecció de la vida de la dona víctima de maltractaments. El sistema alertarà a les víctimes anteriors i generarà de manera automàtica un avís al jutge.

61.000 agressors persistents

Segons expliquen fonts del Ministeri de l'Interior, en l'actualitat el 9,3% dels agressors encaixa en aquest perfil de persistents, uns 61.000 homes. Viogén té informació de 655.571 agressors, encara que el 90% avui dia és relatiu a una sola víctima. Dels 61.000 agressors persistents, 51.092 tenen en Viogén dues víctimes, 7.832 agressors figuren amb tres víctimes i 2.155 tenen més de tres víctimes. A més, en l'actualitat hi ha 7.771 casos d'especial rellevància, dels quals 6.833 són mitjans d'especial rellevància, 920 alts i 18 casos classificats com a extrems. Aquests casos són els que recullen indicadors que, combinats entre si, alerten de "una major probabilitat de violència molt greu o letal".

Les alertes sobre agressors persistents és una de les mesures, al costat d'impulsar les polseres de control telemàtic per a protegir dones amb el risc d'homicidi, que manejava el Ministeri de l'Interior des de desembre, un mes en què van augmentar a onze les dones assassinades a les mans de les seves parelles o exparelles. En el que va de 2023 es comptabilitzen altres vuit víctimes, deixant a 13 menors orfes.