L'Institut Coordenades ha subratllat la importància d'enfortir la col·laboració publicoprivada per avançar cap al consum zero d'alcohol entre menors i promoure el consum responsable en els adults, garantint un marc equilibrat capaç de protegir la salut pública i, alhora, mantenir la competitivitat, la innovació i la contribució social del sector de begudes espirituoses.
En l'informe recent 'El sector de les begudes espirituoses a Espanya: motor estratègic de l'economia rural i del posicionament internacional', l'Institut destaca que el sector dona suport plenament als objectius d'una futura Llei de Prevenció del Consum de Begudes Alcohòliques per Menors d'Edat. No obstant això, adverteix del risc d'excloure de les iniciatives tant de prevenció com de definició estratègica d'aspectes essencials per a l'activitat els productors, ja subjectes a codis d'autoregulació estrictes, especialment en matèria publicitària, o d'aplicar restriccions a les begudes 0,0, que no contenen alcohol.
El document recorda que el sector de les begudes espirituoses constitueix un motor econòmic i social de rellevància a Espanya. La seva activitat aporta 7.200 milions d'euros al PIB, cosa que equival al 0,7% del total nacional, i genera més de 390.000 llocs de treball directes, indirectes i induïts, amb forts vincles amb sectors estratègics com l'hostaleria i el turisme.
L'Institut Coordenades insisteix que la protecció dels menors s'ha d'abordar mitjançant una estratègia compartida entre administracions públiques, famílies, escoles i sector productiu. “L'estratègia més efectiva passa per cooperar, evitant mesures que puguin tenir efectes adversos sobre l'ocupació, l'hostaleria o la innovació”, assenyala l'informe.
També s'han posat en valor els esforços de la indústria per avançar cap al consum zero en menors i un consum moderat i conscient entre els adults. Des de fa més de 25 anys, les companyies han desenvolupat programes d'educació i prevenció alineats amb els objectius de salut pública i les recomanacions d'organismes internacionals. Aquestes iniciatives, que inclouen campanyes de sensibilització i formació en àmbits escolars i comunitaris, busquen fomentar actituds responsables i contribuir a la reducció dels consums de risc.
Jesús Sánchez Lambás, vicepresident executiu de l'Instituto Coordenadas, destaca que “la combinació de tradició i innovació, sumada a un ferm compromís amb la responsabilitat, l'educació i l'economia circular, situen el sector en una posició privilegiada per afrontar els reptes regulatoris i socials que s'acosten. Apostar pel sector de begudes espirituoses és apostar per un model que conjuga desenvolupament econòmic, protecció cultural, responsabilitat social i sostenibilitat, i que reforça la marca Espanya als mercats globals.”
© SERVIMEDIA. Aquest contingut pertany a Servimedia. La seva difusió està permesa únicament als clients d'aquesta agència de notícies, sempre que s'esmenti Servimedia com a font o autor. Tots els drets estan reservats. Està prohibida la seva distribució o comunicació pública per part de tercers, independentment del mitjà o format utilitzat.