L'Institut del Teatre ha demanat perdó públicament aquest dimarts als alumnes i exalumnes víctimes de l'assetjament sexual i abús de poder per part d'alguns dels professors del centre, com el director teatral Joan Ollé, que ahir va ser apartat de l'equip docent.

Després de la investigació del diari Ara que va destapar diumenge passat una multitud de denúncies d'assetjament sexual i abús de poder per part d'una dotzena de professors, l'Institut del Teatre va anunciar ahir mesures, com apartar Ollé o engegar una Comissió de Prevenció i d'Investigació d'Assetjaments, però encara no s'havia disculpat formalment.

"L'Institut del Teatre demana disculpes a les víctimes que hagin sofert assetjament sexual i/o abús de poder en l'àmbit docent del centre en les últimes dècades. Investigarem per actuar en conseqüència i contundència", ha afirmat l'entitat en una publicació a Twitter.

El TNC condemna els abusos

Per la seva part, el Teatre Nacional de Catalunya (TNC)  també ha condemnat els abusos a l'Institut del Teatre i ha expressat el seu "ferm" suport a les víctimes. "A la nostra societat li ha costat segles arribar fins a aquí, però finalment tots hem entès que no hi ha cap raó, ni cap suposat talent, que justifiqui atemptar contra la dignitat de les persones i, especialment, de les dones", ha subratllat el teatre en un comunicat.

A més a més, el  TNC també s'ha compromès a tenir "tolerància zero" amb aquest tipus de casos i ha augurat que els fets denunciats seran investigats "amb rigor i serietat" i que llavors es podran dilucidar responsabilitats. Alhora, ha qüestionat si els protocols existents són suficients "per prevenir fets tan dolorosos com els denunciats".

En la mateixa línia es va pronunciar el director artístic de la institució, Xavier Albertí, que ja va expressar el suport "absolut" del teatre a les víctimes i va assegurar que l'ens "detesta profundament qualsevol situació que passi per la vexació, o qualsevol actitud de no respecte profund a les persones".

Ollé es pronuncia

Per la seva banda, Ollé també s'ha pronunciat aquest dimarts i ha reivindicat la seva presumpció d'innocència. En un breu comunicat remès al programa radiofònic Aquí, amb Josep Cuní, de SER Catalunya, amb qui col·labora amb una secció, Ollé ha agraït "les paraules de suport rebudes" davant les acusacions i ha demanat "comparèixer com més aviat millor davant els òrgans competents de l'Institut del Teatre i la Diputació de Barcelona de cara a aclarir aquest assumpte". 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat