La seguretat a Barcelona està en el punt de mira. Aquest dimecres el debat està més latent que mai després que una noia de 26 anys i de nacionalitat espanyola hagi mort a l'hospital després de ser apunyalada en un local d'oci del moll de Gregal, al Port Olímpic de Barcelona. En l'agressió, que ha tingut lloc cap a les tres de la matinada, també ha resultat ferit per arma blanca un altre home, que està hospitalitzat. 

El crim d'aquesta matinada s'afegeix al del 28 de juliol, quan un home va morir després d'una baralla en ple carrer al Port Olímpic de Barcelona, al carrer Marina.

Increment de la presència policial

Davant d'aquests esdeveniments, el tinent d'alcalde de Prevenció i Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, va informar a principis del mes d'agost que la ciutat reforçaria la vigilància al Port Olímpic i el front marítim amb un increment de la presència policial i amb la instal·lació de càmeres de videovigilància per recuperar un "oci pacífic, tranquil i de qualitat", sense que es cronifiqui el seu "desbordament" actual.

Tot i aquest increment de la vigilància, el Port Olímpic continua sent un punt negre de la inseguretat a la capital catalana. 

Tancament provisional de locals

Aquesta mesura que va anunciar Batlle no és l'única que s'ha plantejat el consistori per rentar la cara del Port Olímpic: al maig l'Ajuntament va iniciar els expedients sancionadors de tancament provisional de tres locals d'oci nocturn del Front Marítim. 

L'expedient afectava Carpe Diem, Shoko i Pacha, i preveia el tancament dels locals entre 15 dies i 6 mesos. Quan es va anunciar la mesura es va dir que s'emmarcava en una campanya d'inspeccions per garantir unes correctes mesures de protecció en discoteques i bars musicals. L'Ajuntament va detectar incompliments en matèria de seguretat

Automàticament la Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn (Fecalon) va reaccionar als possibles tancaments temporals assegurant que "les discoteques i bars no són els culpables de la inseguretat de Barcelona, sinó les víctimes".

"Algú creu que la solució consisteix a tancar els locals? No s'adonen que el problema no és dins els locals, sinó a la via pública?", va subratllar Fernando Martínez, secretari general de Fecalon en una carta oberta que va dirigir a ciutadans, visitants i també polítics després que l'Ajuntament iniciés l'expedient de tancament.

A hores d'ara encara no s'ha tancat cap local, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, insisteix que el problema de seguretat a Barcelona "és competència de la Generalitat de Catalunya". És més, aquest dilluns, en una entrevista a Els Matins de TV3, la batlle acusava el conseller d'Interior, Miquel Buch, de tenir una actitud de "deixadesa intencionada" envers Barcelona.