El coronavirus ha provocat que molta gent hagi de passar molt de temps sola. En aquest sentit, el sentiment de soledat ha augmentat entre moltes persones i per tal de combatre-la, la plataforma veïnal Nextdoor ha posat en marxa la iniciativa de "Cuenta Conmigo", que ha connectat veïns i veïnes amb persones dels seus mateixos barris per intentar fer front a aquesta sensació. Prop de 3.500 persones ja s'ha sumat a la iniciativa i s'han fet actes per ajudar i acompanyar als veïns per combatre la solitud no desitjada. 

Les accions s'han dut a terme als barris tant de forma física com virtual. Respectant sempre les mesures de seguretat, alguns veïns han organitzat trobades per anar a passejar, fer esport o simplement conversar als carrers de les ciutats. Altres han aprofitat la iniciativa de Nextdoor per connectar-se a través de trucades o videotrucades, donant suport als qui poguessin sentir-se sols o necessitessin suport.

La campanya es va posar en marxa "el passat mes de novembre, després d'estudiar com la pandèmia estava fent créixer el sentiment de soledat i identificar com podíem ajudar", ha explicat la responsable de Nextdoor Espanya, Joana Caminal. "En primer lloc, volíem explicar per què ens sentim sols i compartir consells de com afrontar-ho amb psicòlegs experts en soledat. A partir d'aquí vam posar en marxa iniciatives a través de la plataforma perquè els veïns poguessin contactar amb persones del seu barri que estiguessin soles i ajudar-les".

Iniciativa per a totes les edats

Els usuaris podien oferir-se per contactar, col·laborar, ajuda o acompanyar a aquells que ho necessitessin a través de l'app. Els veïns i les veïnes es van organitzar per crear grups contra la solitud, facilitant la comunicació entre persones d'una mateixa ciutat i entre ciutats diferents que viuen en una situació d'aïllament. Els integrants d'aquests grups estan més predisposats a conèixer gent, compartir aficions, fer trucades o conversar. Només a Madrid i Barcelona, han sorgit grups que superen els 400 integrants, de totes les edats. 

Durant les últimes setmanes s'han fet més de 80 videotrucades per connectar a grups de persones del mateix barri o ciutat i també d'altres ciutats. De fet, la paraula "videotrucada" a la plataforma ha vist un increment del 200%. Altres paraules, han estat "ajuda", "sol" o "sola" i "companyia".

L'estudi realitzat per Nextdoor sobre la soledat no desitjada conclou que un 50,4% dels veïns i veïnes s'han sentit sols en algun moment des que va començar la pandèmia. A més, un 45,36% dels enquestats afirmen que la limitació pel que fa a nombre de persones a les quals es pot veure s'ha incrementat el seu sentiment de solitud.

 

Imatge principal: una cruïlla de carrers a Barcelona / Unsplash