La sisena edició de l'Informe Mundial de Medi Ambient de l'ONU s'ha presentat aquest dimecres a Nairobi en el marc de la IV Assemblea de Medi Ambient de les Nacions Unides (UNEA-4), que se celebra aquesta setmana a la capital keniana.

Les cinc grans claus de l'informe, conegut en anglès com a "General Environment Outlook" i realitzat per 250 experts de més de 70 països, són les següents:

1. La contaminació de l'aire continuarà provocant la mort prematura d'entre 4,5 i 7 milions de persones cada any fins a 2050.

Aquest fenomen, que actualment causa de 6 a 7 milions de morts prematures, sobretot a l'Àfrica, Àsia i l'Orient Mitjà, continuarà matant durant les pròximes dècades.

Les persones molt grans o molt joves, amb malalties cardiorespiratòries o amb un baix nivell econòmic, són més vulnerables a la contaminació de l'aire.

2. La resistència als antibiòtics serà la primera causa de mort al món fins a 2050.

L'habilitat de microorganismes, com els bacteris, virus i alguns paràsits, per evitar l'efecte d'antimacrobians (antibiòtics, antivirals o antimalària), facilitarà que les infeccions s'expandeixin en la població. Algunes causes són els contaminants abocats a l'aigua, com excrements animals i humans.

Una solució són les plantes de tractament d'aigües residuals, que poden eliminar els bacteris resistents als antibiòtics de l'aigua, però difícilment els antibiòtics per si mateixos.

3. Els "disruptors endocrins" alteraran la fertilitat d'homes i dones i el desenvolupament neurològic dels menors.

Aquests "disruptors" són substàncies externes al cos que alteren les funcions del sistema hormonal, inhibint-lo o estimulant-lo, i són presents a molts productes químics.

Estan relacionats amb processos fisiològics anòmals, com una menstruació prematura o el desenvolupament de càncer de mama o de pròstata. Els "disruptors endocrins" es transmeten també a través de les aigües residuals i es troben en productes d'ús diari, com la llet industrial o pesticides aplicats a cultius.

4. Una disminució del consum de carn i del malbaratament alimentari reduirà un 50 % la necessitat de produir aliments.

Aquesta menor necessitat de produir aliments afectaria els més de 9.000 milions d'habitants que es calcula que hi haurà al món el 2050.

Unes dietes saludables amb menys carn, combinades amb sistemes efectius de recollida de residus poden augmentar la productivitat laboral i reduir la necessitat de terra per a agricultura destinada a l'alimentació del bestiar.

El 33% dels aliments van a les escombraries als països desenvolupats.

5. Urgeix un acord global per reduir els 8 milions de tones de plàstic llançades cada any als oceans.

Encara que les dades sobre els oceans tenen moltes llacunes per la falta de bases de dades globals, s'han detectat microplàstics a tots els oceans del món i fins i tot en el gel de l'Àrtic.

Les deixalles marines, de les quals els plàstics representen un 75 %, són una amenaça important per a la biodiversitat.