Els Bombers de la Generalitat han treballat aquest divendres en un incendi forestal als termes municipals de Vespella de Gaià i la Nou de Gaià, al Tarragonès, que ha estat estabilitzat poc abans de les set de la tarda. El foc s'ha iniciat pocs minuts abans de les tres de la tarda a la zona de la muntanya de Mestret. Per a les tasques de control i extinció s'han activat fins a 57 dotacions, deu de les quals aèries: quatre avions de vigilància i atac (AVA), dos helicòpters d’extinció, un helicòpter de coordinació, un altre de comandament i dues unitats més de refresc. El fort vent de mestral a la zona, amb ratxes que arribaven als 40 km/h, sumat a la baixa humitat i al gran combustible mort fruit de la sequera, ha provocat que les flames agafessin molta virulència i ràpidament l'incendi arribés a un front d’uns 600 metres. 

L'avenç per un terreny en pendent, sumat al fort vent, ha provocat que el cap generés diversos focus secundaris. Cap a les cinc de la tarda, segons han explicat des dels Bombers de la Generalitat, el foc ha trobat terreny descendent i pla, provocant que baixés la seva intensitat. El cap de l'incendi i el flanc dret han agafat direcció a una zona de conreus, fent que s'hi pogués treballar amb eines manuals. Pel que fa al flanc esquerre, presentava una continuïtat forestal d’unes 200 hectàrees i s’hi ha treballat amb contundència amb tots els recursos disponibles, entre ells el foc tècnic, fins que minuts abans de les set de la tarda ha pogut ser estabilitzat. Segons dades provisionals d'Agents Rurals, el foc ha cremat una superfície d'unes 40 hectàrees i s'està investigant que l'hauria provocat.

Veïns confinats i talls en carreteres i vies del tren

Patrulles dels Mossos d'Esquadra també s'han activat fins al lloc, així com tres vehicles i sis voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). La gran columna de fum generada per l'incendi s'ha pogut veure des de molts municipis del Tarragonès, el Baix Camp, l'Alt Camp, el Baix Penedès i, fins i tot, al Garraf. Això ha provocat que el 112 hagi rebut 224 trucades alertant de l'incendi. Els Bombers han demanat, per precaució i per protegir la població del fum, el confinament de Vespella de Gaià i Castell de Montornès. Un cop l'incendi s'ha pogut estabilitzar, els confinaments s'han aixecat. 

 

L'incendi també ha provocat talls a la carretera T-202 entre els quilòmetres 7 i 8, cap a la Nou de Gaià, i la T-211 entre els 6 i 7, cap a la Pobla de Montornès. Protecció Civil ha activat, en fase de prealerta, el Pla Ferrocat per la proximitat del foc a les vies del tren, el que ha obligat a tallar la circulació ferroviària de l'R13 entre Salomó i Roda de Berà, habilitant un transport alternatiu per carretera.