El teletreball va aterrar amb força a Espanya des de l'esclat de la covid el març de 2020 i ha vingut per quedar-se i aportar coses més positives. El 30% dels homes que teletreballen, almenys un dia a la setmana, declara que s'implica més en les tasques domèstiques, davant del 51% de les dones. Per altra banda, només el 18% dels homes que treballen de manera presencial afirmen que s'impliquen, en canvi, les dones mantenen la mateixa proporció, amb un 50%. Així ho revela l'estudi 'Teletreball després de la pandèmia. Anàlisi des de la perspectiva del treballador, de l'Observatori Social de la Fundació ”la Caixa"'. En el cas dels homes el fet de teletreballar contribueix a l'hora d'implicar-se en les feines de casa i la cura dels fills, mentre que en el cas de les dones gairebé no estableix cap diferència. 

participació tasques domèstiques
Font: 'La Caixa'

L'estudi liderat per les investigadores de la Universitat de Barcelona (UB) Marta Curull i Laia Maynou, juntament amb Lídia Farré, de l'Institut d'Anàlisi Econòmica del CSIC i la Barcelona School of Economics, es va dur a terme el maig de 2022, i en van participar 4.000 persones d'entre 25 i 50 anys a través d'un qüestionari. 

Més implicació en la cura dels fills

En relació amb la cura dels fills, el 48% de les dones que teletreballen asseguren que han contribuït més en la cura dels fills, mentre que el 47% assegura que ho ha fet d'una manera similar. Entre els homes que treballen a casa —almenys 1 dia a la setmana— el 24% afirma que fa més que les seves parelles respecte a les activitats dels fills, el 59% assegura que contribueix d'una forma similar, mentre que el 17% afirma que, menys. La investigadora i coautora de l'estudi, Lídia Farré, ha afirmat que "el teletreball està associat a una major participació en la producció domèstica per part dels homes". 

enquesta la caixa participació cura dels fills
Font: La Caixa

Renunciar a sou per teletreballar 

Els resultats de l'estudi també revelen que hi ha treballadors que estarien disposats a renunciar una part del seu salari a canvi de poder teletreballar, malgrat que la probabilitat disminueix progressivament a mesura que augmenta la penalització salarial. Quan la baixada salarial és de més del 10%, la probabilitat d'acceptar l'oferta amb possibilitat de teletreballar es redueix un 20%, i cau gairebé al 40% si la penalització salarial se situa en el 35%. Les conclusions de l'estudi també apunten que la distància a la feina també és un factor important per prendre la decisió.  En el moment en què es va realitzar la investigació, el 36% dels enquestats feia treball telemàtic, amb major incidència entre els quals tenen estudis universitaris. 

Encara que els resultats suggereixen que el gènere no afecta significativament en la incidència del teletreball, sí que confirma que el nivell educatiu i la composició de la llar són determinants en aquest sentit, destacant la bretxa entre els qui tenen un títol universitari i els que no. Quant a la valoració dels teletreballadors respecte a la seva nova realitat laboral, prop del 90% estan d'acord que el treball a distància millora l'equilibri entre les responsabilitats familiars i personals. Aquests també valoren positivament la possibilitat de reduir costos i la millora del seu benestar emocional. En aquest sentit, la investigadora Lídia Farré assegura que “si el temps que els treballadors estalvien a desplaçar-se al treball el dediquen a activitats familiars o d'oci, és d'esperar que el seu benestar emocional augmenti”.